Esbjerg får pantstation til dåser og plastflasker

Nu bliver det nemmere i Esbjerg, når du skal aflevere tomme dåser og flasker med pant efter weekendens fest. I næste uge åbner landets 11. pantstation.

Pantstationen er bygget på Storegade 225 i Esbjerg. Her kan man aflevere pantflasker og dåser uden at få fedtede fingre.

I pantstationen kan man nemlig aflevere op til 75 flasker og dåser i særlige plastikposer, som købes for seks kroner stykket.

- Du skal bruge de særlige poser, fordi poserne har en særlig QR-kode, som kan kobles til dit kreditkort. Så når vi sorterer sækkene, kan vi aflæse stregkoderne på flasker eller dåser og afregne. Samtidig får du de seks kroner for sækken retur, fortæller kommunikationsdirektør Hanne Luke, Dansk Retursystem, til TV SYD.

Pengene sættes direkte ind på dankortet, når sækkens indhold er sorteret og talt op.

Systemet betyder også, at du kan smide tyske dåser i posen. Men der er ingen pant-kode, så du får ingen penge for dem.

- Det samme gælder, hvis dåsen er krøllet sammen – eller etiketten er væk på plastflasken, siger Hanne Luke. Pantmærket skal kunne læses, for at du får penge tilbage.

I løbet af i år vil Dansk Retursystem tester, hvor meget et dusin pantstationer i Danmark bliver brugt.

I Horsens har de i nogen tid haft en lignende pantstation. Her blev der alene i sidste uge afleveret 45 000 plastflasker og dåser.

Hvert år  afleveres der  en milliard pantflaser og -dåser Danmark. Det svarer til tre miollioner om dagen.

Indtil videre er stationerne i Esbjerg og Horsens de eneste i Syd- og Sønderjylland.