TV der bevæger dig

Esbjerg sætter ind mod overforbrug af demensmedicin

Esbjerg Kommune er blevet tildelt et lidt kedeligt stempel: De bruger for meget demensmedicin. Men nu skal det ændres med et nyt projekt.

I Esbjerg, Varde, Billund og Vejen bruger de væsentlig mere farlig medicin end andre kommuner. Det viser en opgørelse fra Videnscenter for Demens. De har kortlagt forbruget af antipsykotiske lægemidler blandt personer fra 65-års alderen og opefter i Danmark i 2012.

Læs også Regeringen vil halvere dementes medicinforbrug

Opgørelsen viser, at der er store kommunale forskelle på brugen af psykofarmaka til demente. I de fire sydjyske kommuner havde mere end hver tredje demente været i behandling med antipsykotisk medicin i perioden. Til sammenligning medicinerer Skanderborg Kommune kun 7,7 procent af de demente.

På den baggrund har Esbjerg kommune ansat en farmaceut og en distriktssygeplejerske til at kigge nærmere på medicinforbruget på området.  60 personer har sagt ja til at kommunen må dykke ned i deres medicinkort.

00:43

Hør forklaringen fra Anni Kjærgaard Sørensen, hjemmesygeplejechef i Esbjerg Kommune.   

Luk video

Det viser sig, at en tredjedel – altså cirka 20 personer -  har et forbrug af antipsykotisk medicin, der kan og bør gås efter, vurderer Anni Kjærgaard Sørensen, der er hjemmesygeplejechef i Esbjerg Kommune. Det vil ske i samarbejde med den dementes praktiserende læge.