Esbjerg vil lagre grøn energi i kæmpe vandbassiner

20 meter dybe vandbassiner skal vende op og ned på fremtidens energisystem ved at gemme grøn energi fra solceller og vindmøller. Og de skal ligge i Esbjerg.

Forestil dig en kæmpemæssig termokande.  Helt præcis 20 meter dyb. Fyld den så med vand, der bliver varmet op med strøm fra vindmøller og solceller. 

Flere måneder senere kan vandet bruges til fjernvarme. Varmetabet hen over sæsonen er lavt - maksimalt 20 procent. 

Det er, hvad man har planer om at lave i Esbjerg, og det er det danske selskab European Energy, der står bag opfindelsen Giga Storage. Teknikken er hidtil praktiseret i mindre skala ved Gram og Vojens. Men det er altså Esbjerg, der kan blive det første sted i verden, hvor Giga Storage rulles ud i et demonstrationsanlæg i stor skala om to-tre år. 

- Som energimotropol har vi fokus på energi. Og vi vil gerne være med til at udnytte energien fra f.eks. vores vindmøller, så vi kan få grøn energi hele året, siger 1. viceborgmester og forsygningschef i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen til TV SYD.

quote

Det vil i sidste ende give en billigere varmeregning til borgerne i Esbjerg.

Jesper Frost Rasmussen, 1. viceborgmester og forsygningschef i Esbjerg kommune

Ansøgningen om støtte til at opføre Giga Storage i Esbjerg ligger lige nu hos EU, men Jesper Frost Rasmussen håber, at ansøgningen bliver godkendt, så byggeplanerne kan gå i gang. For der er rigtig meget potentiale i Esbjerg Kommune, mener han.

- Når det blæser producerer vi mere strøm, end vi kan bruge. Og modsat når det er vindstille, mangler vi strøm, og så bliver vi nødt til at fyre med kul på kraftværket. Hvis vi lagrer strømmen ved at konvertere det til varmt vand, kan vi skære ned på kullet, siger han. 

I Esbjerg ligger der også et varmeforbrændingsanlæg. Om sommeren bruger vi jo ikke ret meget varme, men skraldet skal brændes af alligevel, så i de måneder forsvinder varmen bare op af anlæggets skorsten. 

Hvis Giga Storage bliver en realitet, vil Esbjerg Kommune kunne gemme varmen fra forbrændingsanlægget i vandbassinerne, til de kolde måneder trænger sig på. Det er både billigere og grønnere, forklarer Jesper Frost Rasmussen. 

- Det vil i sidste ende give en billigere varmeregning til borgerne i Esbjerg, siger han til TV SYD. 

Jesper Frost Larsen forventer, at ansøgningen bliver behandlet i løbet af foråret. Så parterne kan gå i gang med udvikling af anlægget og finde en placering.