Et krus øl til hest

Vikinger med islandske heste indtager Ribe VikingeCenter. Gæsterne kan hver dag opleve hæsblæsende opvisninger og øltölt, som kun vikingernes heste mestrer.

Øl-tölt er ikke det samme som øl-telt. Tölt er en særlig gang-art, som kun de islandske heste kan.  Den lille islandske hest er en direkte efterkommer af de heste, som vikingerne bragte med til Island i det niende århundrede. Den er robust og godmodig som ingen anden hest, og så har den en femte gangart. Den lille hest kan nemlig som den eneste hesterace tölte, når den løber.  Den amerikanske Tennessee Walking Horse kan også tölte, men kun i gang. 

Uden at spilde

Når den islandske hest tölter, har den hele tiden mindst ét ben på jorden, og rytteren bevæger sig næsten ikke i sadlen. På den måde kan hest og rytter bevæge sige over lange, ujævne afstande uden at blive træt.

På Ribe VikingeCenter kan man se, at dygtige vikinger kan tölte med et krus øl i hånden uden at spilde en dråbe. Det er en disciplin, Dreki-vikingerne har trænet.
 
Dreki - Sydvestjysk Islandshesteklub - er en lokal klub under Dansk Islandshesteforening. Når de ridende vikinger flytter ind i Ribe fra 25. til 31. juli, bliver Vikinge Centrets egen bestand af islandske heste mange gange større. Vikingerne indtager langhuset, og hestene med deres gode sind er altid populære hos børn og voksne. Ikke mindst fordi man kan komme helt tæt på dem.

Tre miljøer

Ribe VikingeCenter er en autentisk rekonstruktion af vikingetidens Ribe. Det blev etableret i 1992. Centret har tre vikinge-miljøer - Markedspladsen fra begyndelsen af 700-tallet, Ribe by fra år 825, samt Storgården med tilhørende bygninger fra år 980.

Vikinge-miljøerne viser udviklingen gennem hele vikinge-tiden, som er ganske speciel for den danske kultur. Rekonstruktionerne er udført i tæt samarbejde med arkæologer, og derfor kan Ribe Vikinge Center fremvise helt autentiske miljøer.

Ribe Vikinge Center har åbent fra 1. maj til 22. oktober. Hele sæsonen kan publikum opleve arbejdende vikinger i autentiske vikinge-miljøer med  falkonerer, bueskydning, islænderheste og adskillige aktiviteter, man selv kan prøve.