Facebook køber, sælger og køber igen grund til 277 millioner kroner

Facebook har købt en grund ved Andrup i Esbjerg på 212 hektar til en pris af 277 millioner kroner. Tech-giganten skal undersøge muligheden for at opføre et datacenter.

Facebook vender tilbage til Esbjerg og vil undersøge mulighederne for at bygge et datacenter i Andrup.

Tech-giganten har nemlig købt den 212 hektar store grund ved Andrup i Esbjerg tilbage for 277 millioner kroner.

Det skriver Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

- Jeg er meget glad for, at Facebook er tilbage i Esbjerg og nu igen undersøger mulighederne for at etablere datacenter i Andrup. Underskrivelsen af købskontrakten er bare den første milepæl i denne proces, udtaler Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Venstre og tilføjer:

- Etableringen af et datacenter vil være fuldstændig i tråd med vores ambitioner om at blive en datahub, og samtidig vil opførelsen og driften af et nyt datacenter kunne tiltrække yderligere virksomheder på feltet til Esbjerg samt skabe synergier med vores nuværende virksomheder, siger Jesper Frost Rasmussen.

Indledende undersøgelser

Inden Facebook beslutter, om der skal bygges et datacenter, skal der dog først være indledende undersøgelser, oplyser Facebooks talsmand, der også bekræfter købet af grunden.

- I de kommende måneder vil der blive udført nogle indledende, forberedende arbejder, som vil være med til at understøtte den videre udvikling af arealet. Opførelsen af et datacenter starter først, når der er truffet en endelig investeringsbeslutning. Vi er desuden glade for at samarbejde med så godt et team i vores undersøgelser af, hvordan Esbjerg eventuelt kan understøtte vores forretnings fremtidige behov, siger Lukasz Lindell, talsmand for Facebook.

Kort over den grund, som Facebook har købt ved Andrup.
Kort over den grund, som Facebook har købt ved Andrup.
Foto: Esbjerg Kommune

Droppede i første omgang at bygge

I oktober 2018 bekræftede Esbjerg Kommune efter længere tids hemmelighedskræmmeri, at Facebook havde købt grunden ved Andrup. Men i marts 2019 oplyste Facebook så, at virksomheden opgav planerne om at etablere et stort datacenter på grunden.

- Vi har besluttet at skrinlægge vores projekt vedrørende et datacenter i Esbjerg. Efter 12 måneder med omfattende undersøgelser af projektet, inklusive væsentlige investeringer i den konkrete grund, er vi nu nået til et punkt, hvor vi kan træffe en fuldt oplyst beslutning, skrev Facebook dengang i en mail.

Facebook oplyste dengang, at de var nået frem til, at grunden ved Andrup ikke var den rette placering for deres datacenter i Europa. Men nu Facebook altså ombestemt sig.