Flere dropper kødet

Supermarkeder kan tydeligt mærke at der kommer stadig flere danskere, der helt eller delvist holder op med at spise kød

Ditte Fribert, Ribe, har for nylig boet i København og savnede et spisested for vegetarer og veganere.

- Og vupti så dukker Café Kærlig op. Det er fantastisk, siger hun.

Ditte Fribert er blot en af stadig flere danskere, der vælger at droppe retter med kød. En netop udkommet  undersøgelse fra COOP viser: at hele 7,4 procent af den danske befolkning enten spise nul kød eller kun kød en gang imellem. 3,3 procent er vegetarer, veganere eller pescetarer (spiser fisk). 4,1 procent er flexitarer (spiser mest vegetarisk men fortsat kød en gang imellem).

Det mærkes også på salget af varer i supermarkederne.

- Markedet er eksploderet, siger Steffen Caspersen, indkøber af frostvarer hos Dansk Supermarked (bl.a. Bilka, Føtex og Netto) til Søndagsavisen.

I COOP (bl.a. Kvickly, Superbrugsen, Fakta) steg varer knyttet til vegetarer og veganere med 30 procent i 2015, oplyser analysechef Lars Aarup til TV SYD.

- Det er et relativt lille marked endnu, men vi forventer at det fortsat stiger i 2016, siger han.

Det er særligt en tendens, der foregår i hovedstaden og i de større danske byer, men den breder sig nu i provinsen og  selv i en ret lille by som Ribe kan det mærkes hos Kvickly, hvor salget af soyamælk og vegetariske færdigretter stiger.

- Vi leger nu med tanken om at få en hel sektion med vegetar- og veganervarer, siger souschef Stefan Pedersen.

De fleste vegetarer er kvinder, viser en undersøgelse fra Dansk Vegetar Forening. Og de stemmer politisk overvejende på partiet Alternativet.