Flere og flere unge tages i narkokørsel: Nu skal far og mor på banen

På trods af store bøder og frakendelse af kørekortet er det endnu ikke lykkedes at bryde den voldsomme udvikling i antallet af unge, der kører med narko i blodet. Nu skal pårørende være med til at få de unge i tale.

Tallene for narkokørsel er højere end nogensinde før. 

I 2020 blev 1.460 personer sigtet for narkokørsel i Syd- og Sønderjyllands Politikreds. Året før var tallet 1.275 personer. Til sammenligning tæller spritkørsel i de to år i alt 978 sigtelser.

Undersøgelser viser ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi, at risikoen for et færdselsuheld stiger op til tre gange, hvis en person har hash i blodet, og op til ti gange, hvis personen har kokain i blodet. Endeligt er risikoen op til 200 gange større for færdselsuheld, hvis personen har en kombination af stoffer og alkohol i blodet.

quote

Narkokørsel er den nye spritkørsel, og det er ikke længere et nyt fænomen, men det har slået rødder i ungdomskulturen.

Christian Østergård, vicepolitiinspektør, Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.

På trods af store bøder og frakendelse af kørekortet er det endnu ikke lykkedes at bryde den voldsomme udvikling i antallet af unge, der kører med euforiserende stoffer i blodet, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Nu har politiet og de otte kommuner i politikredsen sammen lavet en kampagne, som skal få de unge i tale, så de forhåbentlig forstår, hvor farligt det er at køre med narko i blodet.

- Konklusionen er helt klar: Narkokørsel er den nye spritkørsel, og det er ikke længere et nyt fænomen, men det har slået rødder i ungdomskulturen, siger vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.

Derfor er det ifølge vicepolitiinspektøren ikke nok at straffe sig ud af problemstillingen.

- Det kræver strategiske indsatser over hele linjen fra forebyggende politiindsatser til offensive adfærdskampagner at vende udviklingen. 

De pårørende skal fortælle om sorg og savn

I kampagnen får de pårørende, der har mistet et nært familiemedlem i forbindelse med narkokørsel, en stemme. 

Her fortæller de om de øjeblikke, der fylder resten af livet. Om den fremtid de aldrig får lov at opleve med deres kære, og det smertefulde tomrum det efterlader.

Kunsten at bryde et tabu

Selvom narkokørsel efterhånden er et større problem end spritkørsel, er det ifølge politiet et tabu, som ikke mange taler om. Derfor skal vi nu finde modet til at sætte ord på narkokørsel, der både er ulovligt og kan få dødsensalvorlige konsekvenser.