Flere penge skal redde lokale ugeaviser

Lokalaviserne har brug for mediestøtte ligesom dagbladene for at kunne lave en kritisk dækning af lokalområdet, mener Kommunernes Landsforening og medieordfører, og det glæder Ugeavisen Esbjerg.

Facebook, Instagram og Twitter er blevet en fast del af hverdagen for mange mennesker. Her er alt fra familiens fødselsdagshilsner til anbefalinger og annoncer. Men mens de sociale medier mæsker sig i annoncekroner og opmærksomhed, så sulter lokalaviserne.

Det har fået formanden for Kommunernes Landsforening og borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, (S), til at foreslå, at støtten skal øges til de regionale og lokale medier.

- Dynamikken i det lokale demokrati bliver dårligere, hvis der ikke er en kritisk presse, der både kan føre kontrol med magthaverne og også fortælle, hvad der sker i deres lokalområde, siger han til det uafhængige journalistiske center for journalistik Constructive Institute.

Det er et forslag, som bliver taget godt imod på Ugeavisen Esbjerg. For få år siden var der 18 ansatte på avisen. I dag er der 12, men arbejdsopgaverne er ikke blevet mindre.

- Det handler om at forbedre forretningen, og der kommer mediestøtten i spil. Kan vi holde fast i de bemandinger, vi har på redaktionen, så kan vi også forsætte med at lave de fine ugeaviser, vi laver rundt omkring i Danmark, siger Erik Haldan, der er direktør og redaktør på Ugeavisen Esbjerg.

I Esbjerg har ugeavisen betydning

Ugeavisen Esbjerg udleverer i dag 40.000 aviser om ugen til 44.000 læsere, og derfor har avisen stadig et vist greb i lokalbefolkning.

quote

Det giver noget andet, når det er ugeavisen, der kommer ud og fortæller en historie. Det er mere end bare en annonce, du har lavet, eller et opslag på Facebook.

Claus Knudsen, bagermester i Højvangs Bageri i Esbjerg.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at man har nogle lokale medier af den ene og den anden slags. Og Ugeavisen Esbjerg, tror jeg også på, har en stor betydning for byen, siger Claus Knudsen, der er bagermester i Højvangs Bageri i Esbjerg.

Han laver selv opslag på Facebook for sin bagerforretning, men annoncerer også i Ugeavisen Esbjerg. Og han inviterer gerne journalister og fotografer ind, når bageriet fylder 60 år, som det gør torsdag.

- Det giver noget andet, når det er Ugeavisen, der kommer ud og fortæller en historie. Det er mere end bare en annonce, du har lavet, eller et opslag på Facebook, siger han.

Lokalmedierne er til for demokratiet

En af dem, der også bakker op om en større støtte til de lokale medier, er Jens Rohde, der er medieordfører for Radikale Venstre.

- Det er statens, og det er samfundets opgave at understøtte, at vi har et velfungerende demokrati. Vi risikerer, at der lige om lidt ikke er nogen, der kigger de kommunale og regionale beslutningstagere over skuldrene. Og det kan vi ikke have, siger han.

quote

Hvis der nu kun var et medie i byen, så var der kun en stemme og et sted, hvor holdninger og meninger kunne brydes.

Erik Haldan, direktør og redaktør på Ugeavisen Esbjerg.

Han peger på, at størstedelen af velfærdssamfundet og den nationale økonomi blive administreret i regioner og kommuner, og det derfor er værd at støtte journalistiske arbejdspladser i lokalområderne. 

Kulturminister Joy Mogensen skal være klar med en ny medieaftale til årsskiftet, og der håber Erik Haldan på, at også ugeaviserne - heriblandt Ugeavisen Esbjerg - bliver tilgodeset.

- Hvis der nu kun var et medie i byen, så var der kun en stemme og et sted, hvor holdninger og meninger kunne brydes. Der mener jeg, at en ugeavis – selv den mindste – giver en platform, hvor man kan komme til orde andre end bare et sted. Og det er et godt gammeldags demokratihensyn, man tager der, siger han.