TV der bevæger dig

Flere syd- og sønderjyder kan se frem til hurtigt bredbånd

SE har lavet en privat bredbåndpulje på 300 millioner kroner. Den skal sørge for hurtigt internet i Syd- og Sønderjylland.

00:34

Borgere og turister på Mandø kan nu se frem til hurtigt internet. Video: Louise Mathilde Johnsen, TV SYD

Borgere og turister på Mandø kan nu se frem til hurtigt internet. Foto: Louise Mathilde Johnsen, TV SYD

1 af 2

Sidste år smed Folketinget 200 millioner kroner i en statslig bredbåndspulje, der løber fra 2016-19. Den blev fordelt med 80 millioner kroner i 2016, og 40 millioner kroner i de efterfølgende tre år.

Men alene i 2016 blev der søgt om hjælp for i alt 288 millioner kroner. Så der var masser af projekter, der ikke fik del i pengene. De projekter får nu en chance til - vel at mærke hvis de ligger i Syd- og Sønderjylland.

Hjælpen kommer fra det private erhvervsliv. Selskabet SE har lavet en privat bredbåndspulje på 300 millioner kroner. Men hvor den statslige pulje skulle gå til hele Danmark, så skal SE’s udelukkende gå til at lave hurtigt internet i syd- og sønderjyske områder med dårlig dækning.

Puljen blev tirsdag præsenteret på SE’s hovedkontor i Esbjerg. Her blev det også afsløret, hvilke syv projekter, der som de første får støtte. Blandt dem er Mandø, hvor borgere og turister nu kan se frem til en donation på fem millioner kroner til hurtigt internet.

I mine øjne er hurtigt internet lig med et moderne samfund. Så vi er rigtig taknemmelige for, at SE påtager sig opgaven. Men den burde ligge ved staten. Vi skulle have haft det for lang tid siden.

Claus Christensen, formand, Mandø Fællesråd

- Jeg blev simpelthen rigtig, rigtig glad. Det var en super nyhed, siger indehaver af Bed and Breakfast på Mandø, Karin Fredskild, til TV SYD.

Hun oplever jævnligt, at langsomt internet er en udfordring.

- Der er rigtig mange der, selvom de er på ferie, streamer ting og ser på mails. Men her er det simpelthen for langsomt, understreger indehaveren.

Hos SE føler direktøren en forpligtelse til at hjælpe med hurtigt internet.

- Vi er ejet af forbrugerne. Vores mål er, at de værdier, vi har, de skal drives tilbage til vores ejere i en eller anden form. Vi mener faktisk, at det her med at give udkantsområderne en hurtig, digital infrastruktur er den bedste form for udbytte, vi kan give til vores ejere, forklarer administrerende direktør hos SE, Niels Duedahl, til TV SYD.

Glæden er stor på Mandø, men dog ikke helt uforbeholden.

- I mine øjne er hurtigt internet lig med et moderne samfund. Så vi er rigtig taknemmelige for, at SE påtager sig opgaven. Men den burde ligge ved staten. Vi skulle have haft det for lang tid siden, slutter Claus Christensen, der er formand for Mandø Fællesråd.

Disse områder får i første omgang støtte fra SE
OmrådeOmkostning total
Nymøllevej, Aabenraa landkr. 250.000
Daler, Tønder kommunekr. 1.400.000
Vorbasse, Land 1kr. 1.800.000
Årre, Land 1kr. 600.000
Årre, Land 2kr. 800.000
Mandøkr. 5.000.000
Vorbasse 2kr. 1.350.000
Total kr. 11.200.000