Folk ringer til politiet, når kirken ringer ind til påske

Politiet måtte udsende forklarende meddelelse, fordi kirken ringede ind til højtiden.

Hvem ringer kirkeklokkerne for, hvorfor ringer de så længe, har de måske sat sig fast? Den slags spørgsmål ringede folk lørdag aften før første påskedag til Syd- og Sønderjyllands Politi med i et omfang, som fik vagtchefen til at udsende dette tweet:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.
- Og vagtchefen har helt ret, siger sognepræst ved Hjerting Kirke i Esbjerg, Arne Mårup.


- Vi ringer for påskens glædelige budskab om det evige liv. Det er en af folkekirkens allerstørste højtider.

Men er der færre, der ved det, siden folk nu ringer til politiet, når kirkeklokkerne ringer? Og hvad er det et tegn på? Det har redaktionen spurgt sognepræst Arne Mårup og biskop i Ribe Stift, Elof Westergaard, om. Biskoppen først:

Elof Westergaard, biskop, Ribe Stift.
Elof Westergaard, biskop, Ribe Stift.
Foto: Ribe Stift

- Det er selvfølgelig et udtryk for mangel på forståelse for, hvad vi deler. Selv om troen er personlig, så dyrker vi den fælles. Vi har ikke vores religion for os selv, men lever vi ikke i en individualiseret tid? Vi tror, vi er ene om alting.

- Det slår mig, når der kommer et begravelsesoptog. Engang stoppede folk op og viste på den måde deres deltagelse, men i dag fortsætter mange, det har intet med dem at gøre.

quote

Jeg husker ikke, hvornår jeg har hørt en politiker sige “glædelig påske”

Elof Westergaard, biskop, Ribe Stift.

- Misforstå mig ikke, jeg er glad for, at vi lever i et sekulært samfund (…hvor det ikke er kirken, der bestemmer, red.), og jeg er glad for, at vi har frihed til at tro, hvad vi vil, men jeg husker ikke, hvornår jeg har hørt en politiker sige “glædelig påske”.

- Mere end to tredjedele af danskerne er medlem af folkekirken, derfor falder det selvfølgelig tilbage på os, når færre ved, hvorfor klokkerne ringer påsken ind. Den har jo ellers et godt budskab til alle: At mennesket ikke er overladt til sig selv.

Arne Mårup, sognepræst. Hjerting Kirke.
Arne Mårup, sognepræst. Hjerting Kirke.

Arne Mårup, sognepræst, Hjerting Kirke, Esbjerg:

- Det er jo en ældgammel tradition, at kirken ringer ind til de store højtider. Jeg tror måske, vores kollektive hukommelse bliver ringere i disse år. For eksempel taler historiker og samfundsforsker, Michal Böss, om det demensramte samfund.


quote

Jeg tror måske vores kollektive hukommelse bliver ringere i disse år

Arne Mårup, sognepræst, Hjerting Kirke.

- Jeg bliver nogle gange forbløffet over, at jeg også skal fortælle voksne om, hvad påsken er. Men jeg ser heller ikke noget særligt fokus i det generelle mediebillede på højtiderne i vores tro.

- Men når nogen ringer til politiet, fordi klokkerne ringer henne i kirken, så er det tydeligt, at vi skal tænke over, hvordan vi holder vores traditioner i live.

Det står i folkekirkens ritualbog, at der skal ringes ind dagen før de fem store højtider. Ringningens varighed kan variere. De fem højtider er:

Juleaften

Juledag

Påskedag

Kristi Himmelfartsdag

Pinsedag