Forsøg: Studerende starter midt i skoleåret

Lærerseminarium prøver nu at åbne for studerende om vinteren for at uddanne flere folkeskolelærere

Læreruddannelsen på UC Syd i Esbjerg har egentlig plads til 840 studerende. Men i tre år har der været så få unge, der vil uddanne sig som lærer, at de kun har udgjort halvdelen af pladserne. Der bliver dermed ikke uddannet så mange lærere som tidligere. 

Det giver uheldige dønninger på især de kommunale skoler, som har svært ved at finde uddannede lærere og derfor må ty til ikke-uddannede i vikar-stillinger og til tider også i faste stillinger. Det er især svært mellem skolestart og skoleafslutningerne i august. 

Det udfordrer for tiden flere skoler for eksempel Vadehavsskolen i Ribe. Skolen skal den 1. januar åbne en "filial" for de 89 skolesøgende asylbørn, der bor på Asylcenter Hviding. Skolen søger 6-7 lærere. 

Nu forsøger læreruddannelsen  i Esbjerg noget nyt: At starte et hold den 1. februar. Midtvejs i skoleåret.

- Der bliver mangel på lærere i fremtiden, og det vil vi som uddannelsesinstitution gerne være med til at løse. Vinterholdet kan være med til at gøre noget ved lærermanglen i vores region. Vi har allerede 16 tilmeldinger og regner med, at vi kommer op på 25-30, siger studiechef på UC Syd's læreruddannelse Hans Tauman,  til TV SYD. 

Målet med vinterholdet er at rekruttere de unge, der ikke er klar til at starte på et studie lige efter sommerferien - måske fordi de vil ud at rejse eller arbejde i en periode - eller som måske har fortrudt deres valg af studie og nu hellere vil søge optagelse på læreruddannelsen. 

 

21-årige Frederik Nordberg fra Nordby er lige kommet hjem fra USA. Han er glad for at kunne starte på læreruddannelsen 1. februar - i stedet for at vente til august:

Glad for at kunne begynde nu istedet for at vente til august