Forsvaret slipper for regning efter bombe

Østre Landsret afviser krav om otte millioner kroner efter omfattende skader, da en bombe fra anden verdenskrig sprang i Esbjerg for 10 år siden.

Det blev et brag, der kunne have givet genlyd langt ind i regnskabsbøgerne hos både forsvaret og Justitsministeriet. Men torsdag sagde Østre Landsret nej til millionkravet fra en række forsikringsselskaber, der krævede ansvaret placeret efter sprængningen af en gammel flyverbombe i Esbjerg.

Demontering gik galt

Den 125 cm lange amerikanske bombe fra Anden Verdenskrig dukkede op på en byggeplads i 2002, og politiet rekvirerede forsvarets ammunitionsryddere til at uskadeliggøre bomben.

Det lykkedes ikke at demontere bomben ved at fjerne brandrøret. Da man ville flække den med en sprængladning, røg den i stedet i luften med et brag, der gav skader på et halvt hundrede bygninger. Vinduer blev smadret, gavle blæst ind og tagsten revet af.

Sprængstykker fra bomben havnede flere hundrede meter væk, og en skønsmand har vurderet, at der reelt nok var 225 kilo sprængstof i den, selvom ammunitionsrydderne kun anslog det til 150 kilo.
Forsikringsselskaberne påstår, at bombeeksperterne undervurderede bombens farlighed og ikke gjorde nok for at mindske skaderne. Der var tid nok til at indkapsle bomben i containere fyldt med sand, mener de.

Landsretten afviser erstatning

Landsretten mener altså ikke, at ammunitionsrydningstjenesten har fejlvurderet sprængkraften og den nødvendige indkapsling i en sådan grad, at man hænger på ansvaret for skaderne.
Dommerne har især lagt vægt på, at hvis man skulle have øget sikkerhedsforanstaltningerne, så ville det have forøget risikoen for, at bomben var eksploderede ukontrolleret.

I alt havde forsikringsselskaberne krævet op mod otte millioner kroner.