TV der bevæger dig

Frisøruddannelser: Vi mangler elever

Alle de tre frisøruddannelser i Syd- og Sønderjylland mangler elever. Og det er nyt for en uddannelse, der ellers plejer at have rift om pladserne.

01:22

Her forklarer faglærer på frisøruddannelsen i Esbjerg, hvorfor hun tror unge vælger frisørfaget fra.

Det kniber for de syd- og sønderjyske frisøruddannelser, at skaffe elever nok. Foto: Pernille Keller Sand, TV SYD

1 af 2

De er enige på de tre syd- og sønderjyske frisøruddannelser i Kolding, Aabenraa og Esbjerg. Alle tre skoler har svært ved at skaffe kvalificerede elever.

EUC Syd i Aabenraa har i år kun 12,5 årselever på uddannelsen - og det er 5,5 færre end for tre år siden, hvor der var 18 elever på uddannelsen.

Også på Rybners i Esbjerg kan de mærke, at det er blevet sværere at få frisørelever end tidligere.

- Problematikken består jo i, at vi mangler egnede kandidater til vores frisøruddannelse. Vi mangler simpelthen de rigtige profiler som vi kan levere som elever til vores mestre her i byen, fortæller Charlotte Holten Pedersen, der er faglærer på frisøruddannelsen på Rybners Tekniske Skole i Esbjerg.

Christina Tradsborg Poulsen er en af de unge, der har trodset trenden, og valgt at søge ind på frisøruddannelsen, og hun har et bud på, hvorfor uddannelsen har svært ved at tiltrække nok nye elever.

- Jeg tror meget årsagen, den er, at man får tit at vide i folkeskolen, at når man siger, man gerne vil ud og være frisør, så får man at vide, at det er en svær uddannelse at komme ind på og de synes de skal vælge noget andet, og det stopper mange.

Faglærer Charlotte Holten Pedersen er enig i, at uddannelsesrådgivningen påvirker de unge, når de skal vælge, hvilken uddannelse de vil investere deres tid og interesse i.

..så bliver de måske rådet til at gå på gymnasiet eller handelsskolen i stedet for.

Charlotte Holten Pedersen, faglærer, Frisøruddannelsen, Esbjerg.

- Jeg tror at de unge simpelthen får at vide, at de skal finde et alternativ til deres ønske om at blive frisør, og så bliver de måske rådet til at gå på gymnasiet eller handelsskolen i stedet for, fordi man mener, at der ikke er noget fremtidsperspektiv eller noget arbejde i at blive frisør, mener Charlotte Holten Pedersen.

Hun forsikrer dog om, at man nok skal få noget at lave, hvis man vælger frisøruddannelsen.

 - Der er masser af arbejde. Har man først taget uddannelsen, så er der masser af arbejde derude, siger Charlotte Holten Pedersen.

Det kniber for de syd- og sønderjyske frisøruddannelser, at skaffe elever nok. Foto: Pernille Keller Sand, TV SYD