Frygt får Carina til at ofre sine bryster

Carina Toft Christensen fra Esbjerg har BRCA og dermed en høj risiko for at få kræft. Nu får hun fjernet sin bryster for at sætte kræften ud af spil

Hun er en af 300 familier i Vestdanmark, der er ramt af genfejlen kaldet BRCA. Selv har hun det fra sin far, der er bærer af genet. Men det tænker hun ikke på.

- Jeg er dybt taknemmelig for, at det blev opdaget i tide og at jeg har muligheden for selv at beslutte mig for at gøre nioget ved det, siger Carina Toft Christensen til TV SYD, dagen inden hun skal indlægges på Odense Universitetshospital - OUH - for at få fjernet sine bryster.

Carina Toft Christensen fortæller her om at have arvet en gen-defekt, der kræver så drastisk en behandling

 

At hun var BRCA-positiv blev opdaget i 2014. Det betød, at hun måtte sande at hun havde over 80 procents risiko for at få kræft senere i livet. Eller nu. Og den tanke blev hurtig uudholdelig for hende.

- Jeg har så mange gang tænkt: "nej nu har jeg fået det". Og hver gang jeg er i bad undersøger jeg mine bryster. Tit tror jeg, at der er noget og har flere gange også været til læge, som kunne berolige mig med, at der altså ikke var noget. Men den daglige angst er slet ikke til at leve med for mig, siger hun.

Først fik hun fjernet sine æggestokke, hvilket reducerede risikoen for kræft en hel del. Men nu hvor hun får fjernet sine byster falder risikoen drastisk og da hun har besluttet sig for heller ikke at beholde sine brystvorter, falder risikoen for at udvikle brystkræft til 3 procent. Et godt stykke under andre kvinders risiko.

Carina Toft Christensen er 40 år. Hun har ingen børn. Det har gjort den ellers temmelig svære beslutning en anelse lettere:

- Jeg har ikke grædt en eneste gang over det her. Men da jeg hørte, at min kusine også var BRCA-positiv...ja så græd jeg, fordi jeg syntes det var så uretfædig, når hun nu var så ung og jo skulle have børn.

Carina får fjernet sine bryster på grund af BRCA