Gågaden i Esbjerg færdig efter seks år

Fredag bliver Danmarks længste gågade indviet i Esbjerg. Renoveringen har stået på i seks år.

Det blev uden menneskemylder men i stedet med muskler, da gågaden i Esbjerg i dag blev indviet. I seks år har nedbrydere, kloakarbejdere og brolæggere været i gang på gågaden, og fredag kulminerede det, da borgmesteren selv tog fat og lagde de sidste sten i belægningen.

Netop belægningen er det, der skal gøre Esbjergs gågade til noget særligt.

- Det er meget passende, at byens gågade afspejler havet, for havde det ikke været for Esbjergs beliggenhed ved havet, havde byen ikke udviklet sig til det, som vi kender i dag. Derfor fejrer vi, at Esbjerg får en gågade, som passer til byen, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Det nye mønster i gågadens belægning skal afspejle sandets strømribber i Vadehavet, som Esbjerg ligger lige ud til. Det har krævet 1 million granitsten i varierende størrelser og farver for at forsøge at genskabe dét udseende.

Svært at renovere en butiksgade

Renoveringen der har kostet 57 millioner kroner, har været i gang siden august 2014 og er blevet gennemført en sektion ad gangen. Det har ikke været uden udfordringer at gennemføre projektet.

Flere af brolæggerne har arbejdet på gågaden i årevis. Fra venstre ses John Oldager, Lars Laugesen, Kim Mortensen, Goran Ivanesevic og Allan Lenschow.
Flere af brolæggerne har arbejdet på gågaden i årevis. Fra venstre ses John Oldager, Lars Laugesen, Kim Mortensen, Goran Ivanesevic og Allan Lenschow.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD.

- En gågade har sit helt eget liv, og vi har igennem projektet forsøgt at tage hensyn til butikker, restaurationer og de handlende. Der har været en god dialog i gaderne med beboere og butiksdrivende, og det har vores entreprenør bidt mærke i, siger formand for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen.

Med sine 1.023 meter, er Kongensgade i Esbjerg Danmarks længste gågade. Derfor har der også været mange tanker bag fornyelsen, som kommer til at spille en central rolle i byens udvikling fremover.

- Gågaden blev startskuddet til en overordentlig positiv udvikling, som understøtter ambitionen om, at flere skal bo centralt, mens Esbjerg Kommune styrker det attraktive bymiljø med fx nye ruter, aktivitetszoner og opholdsrum, siger formand for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini.

Til sidst mangler kun en del af Kronprinsensgade at blive færdiggjort. Derudover kommer der i fremtiden heller ikke til at være kørende trafik på gågaden i butikkernes åbningstider, som der har været tidligere.