Glasperler formet af vikinger stammer fra romerske mosaikker

Ny forskning afslører, at vikingerne i Ribe var særdeles dygtige til at forvandle sydeuropæiske mosaikker til glasperler i nye farver.

Mennesker har brugt perler som udsmykning i tusindvis af år. I 700-årene blev Ribe centrum for perleproduktionen i Norden.

I disse værksteder sad håndværkere, som var i stand til at fremstille raffinerede glasperler af høj kvalitet.

Nu afslører et nyt dansk studie, at perler fra flere af disse glasperleværksteder viser tegn på, at vikingerne var særdeles dygtige og vidende håndværkere, som havde effektive teknikker til at omsmelte og farve mosaiksten fra Middelhavet til glasperler i helt nye farver.

Det skriver Videnskab.dk.

- Det har været et fantastisk studie at være med i, for det har vist vikingernes helt særlige knowhow inden for glasarbejde, forklarer Gry Hoffmann Barfod, geokemiker ved Aarhus Universitet og medforfatter på studiet, til Videnskab.dk. Studiet er blevet udgivet i tidsskriftet Archaeological and Anthropological Sciences.

Via forskellige analyseformer har forskerne blandt andet opdaget, at vikingerne ikke behøvede at skaffe hvide mosaiksten, da det simpelthen var billigere omsmelte guldmosaiksten til hvidt glas. Og i et yngre værksted fra år 790 fandt forskerne spor af, at man havde brugt store digler til at blande glasmassen med forskellige metaller, der gav grønne, gule, røde og sorte farver.