Gule fagforeninger stormer frem

Mens de store LO-forbund bløder og årligt mister tusindvis af medlemmer, så stormer de alternative "gule" fagforeninger frem med mere end 18.000 nye medlemmer i 2009.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det Faglige Hus i Esbjerg fører an med en medlemsfremgang i 2009 på 11.550 i fagforeningen, der nu tæller 75.500 medlemmer inklusive ca. 2.000 ikke-betalende studerende ifølge egen opgørelse.

Et spørgsmål om pris

Kristelig Fagforening har kapret 4.200 nye medlemmer og er fortsat suverænt størst med 102.000 fuldt betalende medlemmer.

Frie Funktionærer har hentet 2.300 nye medlemmer, mens Danmarks Frie Fagforening af princip ikke oplyser medlemstal.

- Jeg er sikker på, at prisen spiller voldsomt ind. Men det er en kombination af pris og den service og det produkt, man forventer at få. Jeg tror, at vi fortsat vil rekruttere mange nye medlemmer. Særligt blandt de unge, der står og skal vælge fagforening for første gang. Vi har måske ikke et så støvet image som mange LO-fagforeninger, mener Kristelig Fagforenings landsformand, Søren Fibiger Olesen.

Er kommet for at blive

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, vurderer, at de gule fagforeningers medlemsfremgang på bekostning af LO-fagforeningerne er kommet for at blive.

- De opfatter fagforeninger som et marked, hvor man tidligere opfattede det som en demokratisk forening, der fastlagde en politik på generalforsamlinger. Hvis folk vil spare penge og ikke tænker på solidaritet, så hopper de derover, siger Flemming Ibsen.