Halvdelen af kvinder med kræftrisiko får fjernet bryster forebyggende

Læger vil ofte anbefale kvinder med genfejlen BRCA at få fjernet æggestokkene, men ikke nødvendigvis brysterne

Carina Toft Christensen fra Esbjerg gør det nu. Får fjernet sine bryster. Uden at hun fejler noget. Men alene for at forebygge at hun får brystkræft. Hun har nemlig en meget stor risiko for at få brystkræft, fordi hun har genfejlen BRCA.

Tidligere har hun fået fjernet sine æggestokke.

- Vi anbefaler kvinder med en ændring i BRCA-genet at få fjernet sine æggestokke - på det rette tidspunkt i forhold til at få børn - fordi det er svært at opdage og helbrede netop kræft i æggestokkene. Vi anbefaler ikke kvinderne får fjernet brystvævet, da brystkræft kan opdages i tide, siger reservelæge på Odense Universitetshospital, OUH, Henriette Roed Nielsen.

Hun peger dog på, at halvdelen af kvinder med BRCA-genfejlen på et tidspunkt i deres liv får fjernet brystvævet forebyggende. Ofte fordi det kan være et stort psykisk pres at gå med en usikkerhed om man får kræft eller ej.

- Nogle kvinder har det meget svært med at gå til kontroller og vente på resultatet af disse kontroller. En situation, der selvsagt kan være belastende, siger Henriette Roed Nielsen.

Det er netop sådan Carina Toft Christensen har det. Og et faktum som har været gjort, at hun besluttede sig for at få sine bryster fjernet.

- Hver eneste dag mærkede jeg angsten, når jeg gik i bad og mærkede efter om der var "noget". Og jeg har ofte gået til læge, fordi jeg var sikker på, at der nu var noget, siger hun.

Det er en angst hun nu slipper for med operationen, der blev foretaget på OUH i dag fredag. Hun har via SMS skrevet, at hun har det godt efter operationen.

Carina får fjernet sine bryster på grund af BRCA