Havn i opråb til politikere: Giv os bedre forhold til at skabe vækst

På Esbjerg Havn ønsker virksomhederne blandt andet mere arbejdskraft og plads, hvis man fortsat skal spytte millioner i kommunekassen og være med i den grønne omstilling.

Mangel på arbejdskraft og mere plads på havnen.

Det er to af de punkter, der står øverst på ønskesedlen for virksomhederne på Esbjerg Havn, hvis man også fremadrettet skal kunne levere minimum 20 procent af kommunens omsætning, som man gør i dag.

Pladsudvidelsen og arbejdskraften er samtidigt to vigtige elementer i et grønt fundament, hvis Esbjerg Havn skal leve op til sit potentiale for grøn omstilling.

Selvom havnen på Esbjerg for nyligt har annonceret en udvidelse på en halv million kvadratmeter, så er det ikke tilstrækkeligt ifølge Henrik Otto Jensen, der er administrerende direktør i Scandinavian Auto Logistics.

- Det er slet ikke nok til at samle hele den grønne omstilling op, og mere areal kan vi ikke få nok af i øjeblikket i Esbjerg.

Grønne ambitioner

For at Esbjerg fortsat skal være verdens største havn for udskibning af havvindmøller, kræver det mere plads til større skibe for at kunne få stablet mastodonterne på benene på åbent hav.

Derfor er ønsket om en dybere sejlrende til store skibe også blevet imødekommet fra politiske hold.

Skibene bliver større og større på Esbjerg Havn, der Danmarks næststørste maritime havn. Det samme kan sigrs om vindmølletårnene.
Skibene bliver større og større på Esbjerg Havn, der Danmarks næststørste maritime havn. Det samme kan sigrs om vindmølletårnene.
Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Det er et vigtigt skridt i retningen mod at opfører en energi-ø i form af et såkaldt power-to-x-anlæg ved havnen. Men selvom politikerne viser, at man gerne vil være grønne, så efterlyser Henrik Otto Jensen en mere klar linje.

- I Esbjerg er der behov for en bred og sikker planlægning, så man kan investere i fremtiden, og så vi kan sikre den grønne omstilling, hvor Esbjerg i øjeblikket er i front, siger Henrik Otto Jensen.

Boliger ved havnen er en udfordring

Ét af de punkter, der kan være en sten i skoen for havnens virksomheder, er kommunalpolitikernes drømme om flere boliger omkring havnen.

Og det er til stor ærgrelse for havnens virksomheder – men også eventuelle beboere.

- Der skal ikke højhuse og lejlighedskomplekser for tæt på havnen, da det kun vil afføde yderligere klager fra byens borgere, siger Henrik Otto Jensen.

Borgmesteren i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, mener dog, at det kan være noget nær umuligt ikke at undgå at få folk til at bo tæt på havnen.

- Det er nødvendigt, at vi får flere mennesker ind i byen. Der bor kun halvt så mange mennesker i Esbjerg midtby pr. kvadratmeter, som der gør i Vejle eller Odense, og derfor er det en nødvendighed, siger Jesper Frost Rasmussen (Venstre).

Derfor skal man ifølge borgmesteren se ind i en fremtid, hvor både havnens og borgernes interesser kan mødes.

Denne tilgang er Jakob Lykke, spidskandidat for Socialdemokratiet i Esbjerg, enig i.

- Vi skal selvfølgelig sørge for, at der er tæt dialog mellem alle parter, og så skal vi finde ud af, hvad vi kan gøre bedre for alle parter, siger han.