Historisk udgravning med avanceret teknologiguf for arkæologer

I Ribe graver arkæologerne en gammel markedsplads ud, som i vikingetiden var Danmarks handelscentrum. De får hjælp af avanceret teknologi, som kan fortælle spændende detaljer om vores fælles fortid.

I Ribe er arkæologerne begyndt at grave en gammel markedsplads ud. Markedspladsen var meget betydningsfuld i Danmark under vikingetiden i år 700 - 800.

Derfor er arkæologerne ekstra spændte på, hvad de finder i jorden.

Til udgravningerne bruger de ikke kun en forsigtig murerske og børste. De tager også en ny teknologi i brug - high definition archaeology - eller 3D-teknologi, som betyder, at de kan se ind i jorden og i fortiden.

Selvom High definition archaeology - eller 3D-teknologi skal fortælle undersøge jorden og forhåbelig give os detaljeret viden om vikingerne var lige så globaliserede, som vi er i dag, så graver arkæologerne også med murerske og børster.
 
Foto: Troels Sørensen, TV SYD
quote

Det er sådan et knudepunkt, hvor folk kommer langvejs fra og udveksler og handler.

Claus Feveile, museumsinspektør, Sydvestjyske Museer, Ribe

Var vikingerne i Ribe lige så globaliserede, som vi er i dag? Det er et af de spørgsmål, arkæologer håber at få svar på det kommende år ved hjælp af scanneren, der i detaljer kan analysere jorden og dens indhold. 

- Markedspladsen ligger på grænsen af det danske rige og over mod frankerne og friserne og over mod englænderne, så det er sådan et knudepunkt, hvor folk kommer langvejs fra og udveksler og handler, fortæller arkæolog Claus Feveile, museumsinspektør, Sydvestjyske Museer.

Projektet har fået 15 millioner kroner til udgravningsprojektet af Ny Carlsbergfondet.