Ida og hendes lille søn indlagt med RS-virus: - Han har svært ved at trække vejret

Ida Hedegaard Birks søn, der kun er 14 dage gammel, har været indlagt med RS-virus i nogle dage. En luftvejsinfektion, der ellers normalt først rammer omkring slut-november og frem til april.

På en hospitalsseng på Børn og Unge Afdelingen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg ligger Ida Hedegaard Birk med sin bare 14 dage gamle søn, der er viklet ind i ledninger og trækker vejret gennem et ventilationssystem.

Barnet er smittet med RS-virus - en ret almindelig luftvejs-infektion, der kan gå hårdt ud over børn, der endnu ikke er fyldt tre måneder.

- Ens barn er jo ens mest dyrebare, så det er ikke rart at se ens barn blive lagt i ledninger, have vejrtrækningsproblemer og få maske på, siger Ida Hedegaard Birk.

Idas søn er blevet koblet til et ventilationssystem, der hedder optiflow, der fugter og varmer sterilt vand for at løsne slim i luftvejene.
Idas søn er blevet koblet til et ventilationssystem, der hedder optiflow, der fugter og varmer sterilt vand for at løsne slim i luftvejene.
Foto: Nicolai Reinholdt, TV SYD

Ida er mor til tre, og det er ikke hendes første oplevelse med RS-virus. Hun var også indlagt med sin mellemste datter, der dog var tre en halv måned gammel, da hun blev smittet.

Derfor tog Ida det også meget roligt, da hendes søn pludselig fik vejrtrækningsproblemer.

- Det er selvfølgelig en anden situation, når han kun er 10 dage gammel, men vi blev taget godt imod, og der blev lyttet til os, så vi følte os i trygge hænder allerede, da vi kom, siger hun.

Stort udbrud skaber travlhed på sygehuse

Selvom RS-Virus er en meget almindelig luftvejsinfektion, så ser man for tiden betydeligt flere tilfælde af virussen end normalt.

- Vi har ikke set så meget til RS-virus det seneste halvandet år på grund af nedlukningen, og derfor har vi ikke oparbejdet en naturlig immunitet. Derfor bliver alle smittede på én gang, og så spreder smitten sig også, siger Jens Jakob Herrche Petersen, der er ledende overlæge på Børn og Unge Afdelingen ved Sydvestjysk Sygehus.

Virussen producerer "sej snot" og kan give blandt andet hoste og feber. Især mindre børn kan også blive sløve, hvis de bliver smittet. Det kan resultere i, at de ikke får drukket og spist, det de skal.

Hvis man oplever, at ens barn er forkølet, kan man dryppe saltvandsdråber i næsen på barnet eller hæve barnets hoved, når det sover. Ved mistanke om RS-virus skal man kontakte egen læge.

Mange dage på sygehuset

Ida Hedegaard Birks søn var blevet snottet om fredagen og som dagen skred frem, begyndte det at tage til.

- Vi kunne se, at han fik sværere ved at trække vejret, og når han er så lille, han var kun 10 dage gammel på det tidspunkt, så ville vi hellere ringe for tidligt end for sent, siger hun.

Ida mistænker, at hendes yngste søn er blevet smittet af den ældste datter, der var blevet syg en lille uge forinden.

Nu har Ida og hendes søn været indlagt i knap fem dage, men det er svært at sige, hvor længe de skal være der endnu.

- Vi har fået at vide, at det topper mellem fjerde og sjette dag, og der er vi nu. Han bliver ved med at vise fremskridt. Jeg håber bare, vi snart kan komme hjem, så vi også kan se resten af familien igen, siger hun.