Ingeniører vil hellere på dagpenge end arbejde i Esbjerg

En undersøgelse, som TV SYD har foretaget på Ingeniørhøjskolen i København, viser, at over halvdelen af de studerende hellere vil gå på dagpenge end søge et job i Esbjerg.

Med store energivirksomheder som Semco Maritime og Maersk råber Esbjerg på ingeniører. Dem er der mange af i København. Problemet er blot, at de ikke vil tage et job på vestkysten. Det er selv om ledigheden blandt ingeniører under 30 år ifølge Ingeniørernes A-kasse nu ligger på lige under ti procent.

TV SYDs undersøgelse er baseret på 151 besvarelser blandt studerende på Ingeniørhøjskolen i København. Undersøgelsen viser også, at 63 procent ikke betegner sig selv som geografisk mobil og ikke vil være åben over for et job i for eksempel Esbjerg.

- Det er altid et problem, når der er højtuddannede, der går ledige i den ene del af landet, mens der er åbne stillinger i den anden del af landet. Men det er særligt et problem, når det er grupper, som samfundet har investeret så mange resurser i, siger arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand fra Københavns Universitet.

Mange ubesatte job
På de to største energivirksomheder i Esbjerg, Maersk og Semco Maritime, er der lige nu til sammen 70 ubesatte ingeniørstillinger. Men der er også en masse nye job på vej.

- Hvis vi kigger fremad ind i 2012 vil vi nok skulle hyre 100 ingeniører til helt nye job, siger Pierre Berkmann, HR-direktør for Maersk Olie og Gas.

Men halvdelen af de studerende på Ingeniørhøjskolen i København vil altså hellere gå på dagpenge end flytte til Esbjerg.

- Der er en kultur blandt mange højtuddannede, hvor man forestiller sig, at man ikke kan drives uden for storbyer som København og Århus, forklarer Mikkel Mailand.

Høj ledighed
I Danmark er ledigheden blandt unge, der hverken er i job eller under uddannelse, fordoblet de seneste tre år. Fra en ledighed i 2008 på 57.000 til en ledighed blandt unge ved udgangen af 2011 på 114.000. Der viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Men det er ikke en udvikling, der får unge til at være mere geografisk mobile, når de skal søge job.

- Jeg er villig til at gå langt ned i ambitionsniveau for at få et job i København, siger ingeniørstuderende Christian Lammers.

Vil informere
Esbjerg kommune har afsat ti millioner kroner i 2012 og 2013 til blandt andet at gøre byen mere attraktiv at flytte til.

- Vi skal ud og fortælle om mulighederne for job i Esbjerg, siger borgmester Johnny Søtrup (V).