Iværksætterkursus for ægtefæller

Esbjerg Erhvervsudvikling lancerer engelsksproget iværksætterkursus for udlændinge, der er kommet til byen via ægtefællens job.

Esbjerg Erhvervsudvikling lancerer som det første erhvervsråd i Region Syddanmark et engelsksproget iværksætterkursus. Kurset er særligt henvendt til e-såkaldte "expats", der har slået sig ned i Esbjerg Kommune, da ægtefællen fik job, og som går med iværksætterdrømme. 16 af kursets 20 pladser er allerede besat.

- Med kurset håber vi at kunne hjælpe dem til at starte en virksomhed her i kommunen. Men vi håber samtidig, at det betyder, at familien vil slå teltpælene lidt dybere i jorden for mange gange er der tale om at ægtefællen har en midlertidig ansættelse, siger Gert Laustsen, der er erhvervskonsulent ved Esbjerg Erhvervsudvikling, til TV SYD.

Mange af Esbjergs virksomheder tiltrækker udenlandsk arbejdskraft. Det gælder især Sydvestjysk Sygehus og energisektoren på havnen.  Men når man ikke taler dansk, kan det være svært at overskue det administrative ved at opstarte og drive en virksomhed her. Meget ligner det fra hjemlandet. Men er alligevel ofte lidt anderledes skruet sammen.

Derfor har Esbjerg Erhvervsudvikling sammensat et hold rådgivere, som på engelsk kan rådgive de udenlandske iværksættere om de helt lavpraktiske ting i forbindelse med at oprette virksomhed. Det gælder  for eksempel information om NemID erhverv/privat, momsindberetning, skat, pengeinstitutter, revisorer osv.

- Med kurset kan vi spare dem for negative oplevelser med systemet – som fx straf for manglende momsindberetning eller andre fejl, der blot skyldes uvidenhed, siger Gert Laustsen.

Deltagerne er indtil videre alle kvinder og kommer fra lande som Rumænien, Canada, Brasilien, Filippinerne, Bangladesh, USA, Thailand og Kina – og ideerne til virksomheder er mindst lige så forskellige. Nogle vil fokusere på import af specielle varer, mens andre drømmer om at åbne en cafe, rådgive, sælge kunst eller rekruttere medarbejdere.