TV der bevæger dig

Janne hjælper dig med kommunens regler

Flere og flere kommuner ansætter borgerrådgivere. Det er rådgivere, der skal hjælpe borgere med at finde rundt i sagsbehandlinger og fagsprog.

Janne Andersen, som er jurist, hjælper med at gennemgå papirer og breve i en sagsbehandling. Hun oplever ofte, at brevene fra kommunen ikke er lette at forstå. Foto: Thomas Lund, TV SYD

En af de kommuner, der har tilknyttet en borgerrådgiver, er Esbjerg. Her har Byrådet ansat Janne Andersen, som har været borgerrådgiver i Esbjerg Kommune i tre år. Det er netop blevet besluttet, at hendes stilling skal gøres permanent.

Borgerrådgiver i Esbjerg Kommune

Fra 1. maj 2015 til 31. december 2016 blev Janne Andersen kontaktet af 545 borgere - i gennemsnit 27 om måneden.

Janne Andersen er ansat direkte af Byrådet i Esbjerg. Hun er en uvildig rådgiver, der kan hjælpe alle byens borgere med at finde hoved og hale i kommunens sagsbehandlinger.

- Jeg har ikke nogen chef, så der er ikke nogen, der skal fortælle mig, hvad jeg skal synes, mene, gøre og ikke gøre, siger Janne Andersen.

Hun er en af de få i Esbjerg Kommune, der er ansat direkte af Byrådet. Det betyder, at hun er en uvildig rådgiver, som både kan hjælpe byens borgere og de ansatte på kommunen.

Hun holder ikke til på kommunen, men derimod på byens bibliotek.

- Jeg er her på biblioteket for at understrege, at jeg er uvildig, siger Janne Andersen.

Det koster ingenting at besøge Janne Andersen på Esbjerg Bibliotek. Hun er borgerrådgiver i Esbjerg Kommune. Foto: Thomas Lund, TV SYD

Borgerrådgiverens job er at hjælpe de mennesker, som ikke kan finde rundt i kommunens love og regler. Hun oplever, at mange borgere ikke helt forstår de sagsbehandlinger eller afgørelser, de har fået fra kommunen. Janne Andersen er jurist, og hun kan derfor hjælpe med at kigge på sagsforløb og undersøge, om alt er foregået på den rigtige måde.

Janne Andersen fortæller, at de fleste, der kommer til hende og har brug for rådgivning, er syge eller har tilknytning til jobcentret.

Alle kommunens borgere kan gå til borgerrådgiveren, og det er ganske gratis.

Der findes borgerrådgivere i flere Syd- og Sønderjyske kommuner:

  • Varde
  • Esbjerg
  • Sønderborg
  • Aabenraa
  • Haderslev
  • Kolding
  • Fredericia
  • ​Horsens