Jørgen og hans datter var 20 meter fra det sted, hvor det første skud blev løsnet

Jørgen Ahlquist fra Ribe var sammen med sin datter tæt på skyderiet i storcentret Field's søndag eftermiddag. I halvanden time gemte de sig på et lille loft.

- Vi er selvfølgelig berørte af situationen. Vi var meget, meget tæt på.

Jørgen Ahlquist og hans datter Frida var i går til stede i storcentret Fields, hvor tre personer blev dræbt i et skyderi.

Fire er i skrivende stund i kritisk tilstand.

De ankom søndag eftermiddag til København, hvor de om aftenen skulle til koncert med den britiske musiker Harry Styles. 

Ved ankomsten tog de direkte ud til Royal Arena for at se, hvor de skulle være.

Men da der stadig var nogle timer før koncerten gik i gang, tog de derfor over i Fields for at få noget at spise.

De besluttede sig for at tage ind på Kentucky Fried Chicken-restauranten på 2. sal, hvor de satte sig på en plads cirka fem meter fra gangarealet.

Frida Ahlquist gemte sig sammen med sin far i et lille loftsrum i storcentret Fields..
Frida Ahlquist gemte sig sammen med sin far i et lille loftsrum i storcentret Fields..
Foto: Ole Møller, TV Syd

20 meter væk

Umiddelbart efter, at de var færdige med at spise, begyndte folk at løbe ude på gangen.

- Jeg når at tænke, at det enten er et skyderi eller Harry Styles, der er dukket op, og så kommer første skud, fortæller Jørgen Ahlquist, der også er byrådspolitiker i Esbjerg Kommune, og fortsætter:

- Vi er cirka 20 meter væk fra det første skud, og vi når at rejse os op, så kommer andet skud. 

Han og datteren flygtede ud i restaurantens baglokale, hvorfra de ikke kunne komme videre. 

De fandt dog en trappe, som førte op til et lille loftsrum. Efterfølgende kom der 30 personer til - heriblandt ældre mennesker og spædbørn.

- Jeg får tysset på folk og får dem til at holde mund. Der er en skærm, hvor jeg kan se, hvad der foregår. På et tidspunkt går gerningsmanden forbi, og jeg ringer til politiet, og fortæller hvad jeg har set, siger Jørgen Ahlquist.

Nervøs stemning

Han blev stillet om til Københavns Politi, men kunne ikke komme igennem. Kort efter går brandalarmen, hvor en stemme beder alle om at forlade storcentret.

Jørgen Ahlquist og de øvrige personer på det varme loft valgte dog at blive siddende af frygt for at møde gerningsmanden. 

Med undtagelse af en ansat fra fastfoodrestauranten, som sneg sig ned for at hente vand, blev de alle siddende på loftet i cirka halvanden time.

Der var en nervøs stemning i det trange lokale, hvor de sad og stod blandt ventilationsanlæg. Det var en blanding af ansatte og turister. Mange talte ikke dansk.

Politiets indsatsstyrke fandt Jørgen Ahlquist og de cirka 30 andre personer i det lille loftsrum, da de var ved at gennemsøge shoppingcentret. Her ses de på vej ind i bygningen.
Politiets indsatsstyrke fandt Jørgen Ahlquist og de cirka 30 andre personer i det lille loftsrum, da de var ved at gennemsøge shoppingcentret. Her ses de på vej ind i bygningen.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix

Efter noget tid dukkede en mand fra politiets indsatsstyrke op, som bad folk om at tage hænderne i vejret.

- Jeg taler med politimanden og kan næsten ikke få ørenlyd for brandalarmen. Han siger, vi skal blive og tie stille, fortæller Jørgen Ahlquist.

quote

Gerningsmanden skal ikke definere, hvordan vi skal leve vores liv

Jørgen Ahlquist, Ribe

Væltede møbler

Efter at have været der i samlet halvanden time fik de lov til at forlade det varme loftsrum og komme ned i restauranten, hvor de fik gennemsøgt lommer og tasker, inden de blev vist udenfor med beskeden om, at de skulle gå to-og-to og holde hinanden i hånden.

- Hele Field's er smadret. Der ligger væltede møbler, og folk har efterladt deres mobiltelefoner.

Efter at have stået udenfor i noget tid, hvor de fik snakket med nogle af de andre, der var tilstede i centret, besluttede de sig for at tage over til Royal Arena.

- Gerningsmanden skal ikke definere, hvordan vi skal leve vores liv. Vi skal ikke skræmmes af det her, siger Jørgen Ahlquist.
- Gerningsmanden skal ikke definere, hvordan vi skal leve vores liv. Vi skal ikke skræmmes af det her, siger Jørgen Ahlquist.
Foto: Ole Møller, TV Syd

Vil ikke skræmmes

Her mødtes de med Jørgen Ahlquists kone og deres anden datter samt nogle venner, som de skulle se koncerten med. På det tidspunkt var koncerten med Harry Styles endnu ikke aflyst.

Efter en snak besluttede de sig for, at de gerne ville se koncerten.

- Gerningsmanden skal ikke definere, hvordan vi skal leve vores liv. Vi skal ikke skræmmes af det her, siger han.

Kort efter blev koncerten først udskudt og senere aflyst, og herefter kørte Jørgen Ahlquist og hans ældste datter hjem til Ribe.

quote

Jeg har brug for at se, hvor det egentlig var, der blev skudt

Jørgen Ahlquist, Ribe

Det blev dog ikke til megen søvn i nat for byrådspolitikeren fra Esbjerg. Han glemmer nemlig ikke lyden af skuddene lige foreløbigt.

- Da der var skud tæt på... for at sige det på vestjysk, så var det meget ubehageligt.

Tager tilbage til Fields

Man kunne tro, at Jørgen Ahlquist efter den tragiske begivenhed ikke ville have lyst til at sætte sine fødder i Field's igen. Men sådan forholder det sig ikke.

- Når de åbner igen, så har jeg et behov for, at vi tager over til Field's igen og sidder det samme sted på samme restaurant, siger han og forklarer hvorfor:

- Jeg har brug for at se, hvor det egentlig var, der blev skudt. Jeg har arbejdet i brandvæsnet i 26 år, så jeg har prøvet traumatiske situationer før - derfor har jeg nogle redskaber til at få det bearbejdet.