Kæmpe forskelle i krav til unge

I kommunernes vurderinger af om unge er berettigede til den nye uddannelseshjælp er der kæmpe forskel, hvis du bor i Vejle eller i Esbjerg.

Kommunerne havde vidt forskellige praksisser da de forud for implementeringen af den nye kontanthjælsreform skulle vurdere om tittusinder af unge ledige var uddannelsesparate og dermed kun berettigede til den nye uddannelseshjælp.

I eksempelvis Esbjerg er det kun 40 procent af de unge modtagere af kontanthjælp, der er vurderet uddannelsesparate, mens det er 70 procent i Vejle. Det skriver Jyllands-Posten

- Forskellen må være et udtryk for, at kommunerne har behandlet de unge efter forskellige kriterier. Noget kunne tyde på, at nogle kommuner har presset ekstra meget på for at få de unge gjort uddannelsesparate, og det kan være, at de har presset for meget på. Det var jo meningen, at de unge skulle vurderes efter samme sæt regler,« siger Ole Pass, formand for de kommunale socialchefer, til Jyllands-Posten.

Ole Pass peger på, at manglende retningslinjer fra Beskæftigelsesministeriet har gjort det svært for kommunerne at vide, hvad de har skulle vurdere de unge efter.

Majbrit Berlau, formand for socialrådgiverne, frygter, at den store forskel i antallet af unge der er uddannelsesparate skyldtes kommunerne har været for fokuseret på at spare penge

- Det er et retssikkerhedsmæssigt problem, at de unge kan miste flere tusinde kroner om måneden, hvis de tilfældigvis bor i den ene kommune frem for den anden, siger hun.