Karen har husket den digitale afsked: - Vi skal gøre det, mens vi er ved vores fulde fem

De færreste har husket at tænke over den digitale afsked efter døden. Men det er en vigtig ting at huske, mener både en lokalformand for Ældresagen og en bedemand.

Karen Wagner trækker den gule tidsskriftholder ud af reolen. Den rummer hendes vigtigste papirer så som dåbsattester, testamente og fremtidsfuldmagt.

- Det er oplysninger, der er vigtige for min datter, når jeg ikke er her længere, forklarer Karen Wagner, der er formand for Ældresagen i Bramming.

Men mellem papirerne ligger der også en liste med de steder, hun er registreret digitalt, som hun gerne vil slettes fra efter sin død.

- Når jeg ikke er her mere, så skal jeg heller ikke være på de digitale medier. Man kan selvfølgelig være ligeglad, når man er død, men det synes jeg ikke, man skal være.

Overblikket over den digitale afsked er Karen Wagner dog stort set alene om. En ny befolkningsundersøgelse fra Ingeniørforeningen IDA viser, at under ti procent af befolkningen har taget stilling til, hvad der skal ske med deres mange digitale fodaftryk, når de dør.

Bedemand slår et slag

Hos bedemandsforretningen Houkjær Begravelse arbejder bedemand Troels Giversen, og han kan genkende tendensen fra undersøgelsen.

- Min oplevelse er, at rigtig mange ikke har tænkt over det. Jeg har en tjekliste, og nederst på listen står der f.eks. Facebook, og det kommer lidt bag på folk, siger Troels Giversen.

quote

Vi efterlader en masse spor. Hvad nu når vi ikke er her mere. Er vi ligeglade, om vi stadig står registreret flere steder?

Karen Wagner, formand for Ældresagen i Bramming

Som bedemand er man ofte den, der i en svær, akut krise kan tage sig af de praktiske ting, og der er den digitale afslutning på livet også blevet en del af dagsordenen.

- Det er en god ting, at afdøde har gjort sig nogle tanker på forhånd, og jeg vil gerne slå et slag for, at endnu flere overvejer den digitale afsked også, siger Troels Giversen.

Hos Houkjær Begravelse oplever man mange, der hverken har styr på testamente eller den digitale afsked.
Hos Houkjær Begravelse oplever man mange, der hverken har styr på testamente eller den digitale afsked.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Efterlader spor

Tilbage hos Karen Wagner har hun fundet en folder fra Ældresagen frem. For selvom hun selv har det fulde overblik over sine digitale fodspor, så er hun af samme opfattelse som Troels Giversen, når det kommer til Ældresagens medlemmer.

- Jeg tror ikke, det er noget, folk tænker over. Men vi efterlader en masse spor. Hvad nu når vi ikke er her mere. Er vi ligeglade, om vi stadig står registreret flere steder? siger hun.

I oktober holder Ældresagen et medlemsarrangement med titlen "Sikker på nettet", og der forestiller Karen Wagner sig, at den digitale afsked nu også vil komme på programmet. Hun håber nemlig, at flere vil få taget stilling, som hun selv har.

- Jeg vil gerne tage stilling til sådan nogle ting, og det synes jeg, at alle burde, så de efterladte ikke skal stå med det. Og vi skal gøre det, mens vi er ved vores fulde fem, siger Karen Wagner.