TV der bevæger dig

Karsten takkede ja til rygestop og er nu røgfri på 10. måned

Sydvestjysk Sygehus har på et år sendt 1.000 patienter på rygestopkursus i deres hjemkommune.

Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har set seneste år sendt 1.000 patienter i rygestopbehandling i kommunerne. Karsten Clausen til højre er en af dem. Foto: TV SYD / Privat foto.

For to år siden sendte Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg blot to patienter videre til et kommunalt rygestoptilbud. Men det seneste år er det tal steget betragteligt.

Siden tobaksindsatsen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg blev indført i 2019, er 1.000 patienter blevet henvist til et kommunalt rygestopkursus. En af dem er Karsten Clausen fra Bramming.

Han røg dagligt 10 cerutter, indtil han i januar lagde røgen på hylden.

- Jeg plejer at sige, at jeg har røget i 50 år. Jeg gik over på cerutterne, da jeg nåede 25-30 cigaretter om dagen. Det var for meget, fortæller den 67-årige pensionist, der begyndte at ryge ved sin konfirmation.

Hver fjerde dansker ryger

  • Næsten hver fjerde dansker ryger enten hver dag eller engang imellem. I 2018 røg 17 pct. af danskerne hver dag og seks procent lejlighedsvis. I alt er der altså 23 pct. af danskerne, der ryger.
  • Tidligere var der mange flere, der røg i Danmark, end der er i dag. Især mændene røg: I 1953 røg 78 pct. af mændene hver dag. Kvindernes rygning toppede i 1970. På det tidspunkt røg næsten halvdelen af kvinderne hver dag.
  • Hvert år dør omkring 13.000 danskere på grund af rygning.
  • Lungekræft er den næsthyppigste kræftform hos både mænd og kvinder, og den kræftform flest danskere dør af. 
  • Den hyppigste årsag til lungekræft er rygning og passiv rygning.

(Kilde: Kræftens Bekæmpelse)

Ok med indblanding

Han var i flere omgange gennem en kræftpakke på sygehuset i Esbjerg, men er i dag erklæret rask. Gennem forløbene nævnte ingen noget om rygning - undtagen den sidste dag.

- Jeg skulle til en lungetest, og sygeplejersken tilbød mig efterfølgende et rygestopkursus, fortæller Karsten Clausen.

At sundhedspersonalet er begyndt at sende patienterne til rygestopkurser og på den måde blander sig i folks rygning, har Karsten Clausen ingen problemer med.

-  Det er fint med mig. Jeg havde alligevel overvejet at melde mig til et kursus. Samtidig er det jo et vink med en vognstang, for man må jo tro på, at de klogeste hoveder sidder der, siger han.

Halvdelen holder ved

70-80 procent af kursisterne i det kommunale rygestoptilbud i Esbjerg kommer fra Sydvestjysk Sygehus. Og Karsten Clausen fra Bramming er langt fra alene om at have holdt op med at ryge oven på et rygestopkursus.

Rygestopbasens årsrapport for Region Syddanmark viser, at blandt de borgere, der gennemfører et rygestopforløb, er 73 procent røgfrie ved kursets afslutning. Endvidere er 47 procent af de borgere, der følges op på, stadig røgfrie efter et halvt år.

  Foto: Region Syddanmark

Mest sete på tvsyd.dk