Erhvervsfolk giver 10.000 kroner for Vadehavsgåtur om natten

Erhvervsfolk og Esbjerg Kommune støtter TV 2-indsamlingen "Danmark redder jord"

Mørket har sænket sig. Heldigvis for gruppen af fortrinsvis mænd og nogle få kvinder - alle iført gummistøvler - sender månen en anelse lys ned på vandoverfladen gennem skyerne. Og i horisonten lyser Esbjerg op. Men det er langt væk. 

Heldigvis har gruppen en meget erfaren guide, når det drejer sig om vandreture til Mandø: Lederen af Vadehavscentret i Vester Vedsted. 

- Husk, vi skal gå langs kanten på en lang linje, for der kan være dybt lige ved siden af, advarer Klaus Melbye deltagerne. 

Det skal vise sig senere, at han får ret.

quote

Vi vil gerne give en anderledes oplevelse.

Klaus Melbye, leder af Vadehavscentret

Inden turens start kl. 23 fik deltagerne et indblik i trækfuglenes fantastiske færd. Ofte på mange tusinde kilometer. To gange om året. (Foto: Finn Grahndin)
Inden turens start kl. 23 fik deltagerne et indblik i trækfuglenes fantastiske færd. Ofte på mange tusinde kilometer. To gange om året. (Foto: Finn Grahndin)

Ydmyghed 

Gruppen består af erhvervsfolk, borgmesteren fra Esbjerg Kommune og ansatte ved kommunen. 

Gummistøvlerne får det til at plaske, når de går. Men fra tid til anden beder guiden om, at alle stopper op og lytter.

- Vi vil gerne give en anderledes oplevelse. En oplevelse af hvor stort Vadehavet er og fremkalde en følelse af ydmyghed over det. Og det kan man især få, når det er mørkt som nu, siger Klaus Melbye. 

Læs meget mere om Vadehavet her: 

10.000 kr. for 6-7 kilometer

Deltagerne har hver givet 10.000 kr. for at være med på den lille, men ret så specielle vandretur i nattemørket på 6-7 km fra Vadehavscentret til Mandøs ydre dige, hvor Mandøbussen venter.  

Det er et led i den støtte Esbjerg Kommune ønsker at give til indsamlingen "Danmark redder jord", som TV 2 og Den danske Naturfond sammen står for. Indsamlingen vil give fonden kapital til at opkøbe jord, som kan udlægges til naturområder. Sådan som det allerede er sket på en del af Mandø. Netop med Den danske Naturfond som ejer. 

Indsamlingen i Esbjerg Kommunen - med donor-tilskud fra deltagerne på turen, men også fra andre - har indbragt i alt 175.000 kroner.  

Mandøbussen holdt ind, så deltagerne kunne se en lang række forskellige fugle. Deriblandt havørne som trives godt i området. (Foto: Finn Grahndin)
Mandøbussen holdt ind, så deltagerne kunne se en lang række forskellige fugle. Deriblandt havørne som trives godt i området. (Foto: Finn Grahndin)

Sank pludselig i 

Og hvad skete der så? Jo, guiden og dermed gruppen kom en lille smule for langt væk fra det usynlige spor, og så sank flere af deltagerne - blandt andet borgmester Jesper Frost Rasmussen - simpelthen langt ned i dyndet, som sugede folk ned. 

Med store kraftanstrengelser og fælles hjælp kom alle dog væk fra området. Men ikke uden vand i støvlerne og beskidte bukser og jakker.

Så hjalp det på humøret undervejs at blive præsenteret for malurt plukket på stedet og blandet med medbragt snaps. 

Havørne, skestorke og kobbersnepper 

Gruppen overnattede kortvarigt på vadehavsøen og blev kørt tilbage til fastlandet med Mandøbussen, mens Klaus Melbye berigede deltagerne med informationer og anekdoter fra vadehavet og dets enorme fugleliv. Skestorke, strandskader, kobbersnepper, klyder og ryler. Til tider trækker nogle af dem her i tusindvis.  

To unge havørne lettede og "vinkede" god tur til alle.    

- Det var en fantastisk tur, konstaterer Tonny Klein, direktør i SubC Partner i Esbjerg.