Kommune tester om rengøringsassistenter kan læse

Mandag var 70 rengøringsassistenter i Esbjerg til læsetest, og de er kun de første af i alt 250 rengøringsassistenter, der i de kommende dage testes.

Da 70 rengøringsassistenter mandag formiddag fik testet deres læse- og regnefærdigheder, var det ikke frivilligt for alles vedkommende. De er alle ansat af Esbjerg Kommune, og kommunen har forlangt at alle de 250 ansatte rengøringsassistenter deltager i en læse- og regnetest som Voksen Efteruddannelsescenteret VEU arrangerer.

- Jeg synes det er fint, hvis man kan finde nogen, der har det lidt svært, og de kan få tilbudt noget undervisning, siger rengøringsassistent Birgit Aarhus, der deltog i testen. 

Og formålet med at teste de mange rengøringsassistenter i basale læse- og regnefærdigheder er da også, at kunne tilbyde hjælp til de, der har svært ved tal og ord i hverdagen.

- Der er ingen job i dag, hvor man ikke skal bruge dansk og matematik, siger rengøringschef i Esbjerg Kommune, Michael Jørgensen til TV SYD. - Og det er vigtigt her også, fordi alle vores rengøringsassistenter bruger ipads til fx at komme ind i vores kemidatabase, så de er nødt til at kunne læse, fortæller Michael Jørgensen.

Testen er et tilbud fra Voksen- og Efteruddannelsescenter Vest, der også udbyder gratis kurser til voksne, der trænger til at få genopfrisket skolelærdommen, og det er vigtigt, mener sekretariatsleder Kristian Kamp fra VEU-center vest.

- En af forudsætningerne for at efteruddanne sig er, at man kan læse og regne, og mange har glæde af færdighederne i deres hverdag, når de fx læser for deres børn eller skal hjælpe dem med lektierne, siger Kristian Kamp til TV SYD.

Birthe Jønsson (tv) og Birgit Aarhus (th) er rengøringsassistenter i Esbjerg Kommune, og deltager i en læse- og regnetest.
Birthe Jønsson (tv) og Birgit Aarhus (th) er rengøringsassistenter i Esbjerg Kommune, og deltager i en læse- og regnetest.
Foto: Jacob Schjødt-Pedersen

 

Og det er heldigt, at testen er obligatorisk for de ansatte mener rengøringsassitent Birthe Jønsson, der selv deltog i testen.

- Hvis det var frivilligt, så kom der måske kun halvdelen. Det har vi oplevet før. Så er der måske kun tre, der melder sig, hvor vi godt ved, at flere har behov for det, siger Birthe Jønsson til TV SYD.

Om hun selv ville have lyst at deltage i et efteruddannelseskursus er hun ikke helt sikker på. Det er derimod kollegaen Birgit Aarhus. Hun kender endnu ikke resultatet af sin test, men hvis det ser skidt ud, er hun klar til at tage et genopfriskningskursus.

- Jeg har tidligere gået på et matematikkursus i arbejdstiden, og det fik jeg stort udbytte af. Også hvis man en dag bliver arbejdsløs, så er det godt at være opdateret, siger Birgit Aarhus.