Kommune vil overtage turisttraktor til og fra Mandø

Efter endnu en traktorbus forulykkede på vejen til Mandø i søndags, vil Esbjerg Kommune nu overtage turistkørslen til øen for at øge sikkerheden.

Når tidevandet to gange i døgnet oversvømmer vejen til Mandø, kan man i stedet tage en af traktorbusserne. Her kører man oven på Vadehavsbunden, men turen er ikke helt ufarlig.

Forleden kørte en af busserne fast. Den krængede voldsomt til siden. Ingen passagerer kom noget til, men de fleste fik våde fødder, fordi de valgte at gå i land.

Kørslen med traktorbusserne bliver drevet af to private selskaber. Men det skal være slut, hvis det står til Teknik- og byggeudvalgsformanden i Esbjerg.

- Det har længe været et ønske fra Esbjerg Kommune. Vi mener, det er en offentlig forpligtigelse at sikre en ordentlig trafikbetjening, siger Anders Kronborg (S) til TV SYD. 

Jeff Brigg Hansen fra Mandø kro kører bussen til og fra Mandø nogle af dagene - dog ikke i søndags. Og han forsikrer, at sikkerheden er i orden.

- Vores vogn bliver synet hvert år. Der er de nødudgange, og der skal være og trapper i begge ender, siger Jeff Brigg Hansen til TV SYD.

For syv år siden kørte turistbussen Sælen galt. Her blev tre personer dræbt og 37 kvæstet, og siden da er der indført ekstra tilsyn fortæller Jeff Brigg Hansen.

Men de gentagende uheld har nu fået Anders Kronborg til at stille spørgsmålstegn ved passagerernes sikkerhed.

- Jeg har så sent som i dag snakket med nogle af de passagerer, der var med på turen i søndags. De fortæller, at der var løse stole i traktorbussen. Det er et sikkerhedsbrist - og som lovgivningen er i dag, kan vi intet stille op, siger han til TV SYD.

Esbjerg Kommune opfordrer derfor transportministeren til at ændre loven, så kommunen kan få lov at drive ruten i et samarbejde med Sydtrafik. 

TV SYD har i dag været i kontakt med Mandøbussen. Det var en af deres busser, der kørte fast i søndags. Her har man dog ikke ønsket at stille op til interview.