TV der bevæger dig

Kritik af natte-afhøring af syv-årig

Det er forrykt, at politiet en sen aften henter en syvårig dreng til afhøring, uden at han må få sin mor eller far med. Der siger formanden for organisationen Børns Vilkår, Peter Albæk

Vicepolitiinspektør Lorenz Matzen har ingen kommentarer til afhøringen af en syv-årig dreng, som skete om natten.

Kritikken drejer sig om den dreng, der nu er sigtet for en af de påsatte brande i Esbjerg, skriver JydskeVestkysten torsdag.

Mandag kom det frem, at 10 drenge i alderen syv- 17 år mistænkes for at stå bag mindst fem og 10 påsatte brand i de seneste måneder.

Helt forrykt

- Jeg kan ikke forstå, at det ikke kan vente til næste dag. Han er jo kun syv år. Hvis min otte-årige datter blev hentet til afhøring så sent, ville hun være skræmt. Det virker helt forrykt og chokerende, siger han.

- Hensynet til opklaringen må altid afvejes i forhold til de risici og ulemper, der er for barnet, mener Peter Albæk.

Traumatiserende

- For langt de fleste børn vil det være en stærkt chokerende og traumatiserende oplevelse at blive hentet så sent. Det er jo kun et lille barn, siger han og undrer sig over, hvad der i sagens opklaring skal begrunde, at afhøringen ikke kan ske en anden dag.

- Når barnet ligger og sover, kan der jo ikke ske andet, siger Peter Albæk, der aldrig har hørt om noget lignende.

Tryghedsperson

Det har psykolog i Red Barnet, Kuno Sørensen, heller ikke. Men at afhøringen foregår uden drengens forældre, er meget almindeligt.

- Man benytter sig ofte af en tryghedsperson, som ikke har noget familiær relation. På den måde bliver barnets udsagn ikke påvirket indholdsmæssigt, siger Kuno Sørensen, der også undrer sig over den sene afhøring.

Politiet: Ekstraordinært

- Det lyder helt ekstraordinært. Der må være en meget presserende grund, for normalt afhører man i dagtimerne - specielt når det er så ungt et barn, siger han.Leder af lokalpolitiet i Esbjerg, Lorenz Matzen, kalder afhøringen et led i efterforskningen, men har ellers ingen kommentarer.