Kronprins Frederik gør det modsatte af, hvad prins Henrik satte i gang for 50 år siden

Til marts begynder den første lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen. Det sker ved et arrangement på Esbjerg Havn, hvor H.K.H. Kronprins Frederik står for at pumpe det første ned i rørledningerne.

Dansk miljøhistorie skrives på Esbjerg Havn.

Det sker med et royalt besøg den 8. marts, når kronprins Frederik gør det modsatte af, hvad prins Henrik gjorde for 50 år siden, da han åbnede for hanerne.

I 1973 åbnede produktionen af olie og gas i Nordsøen. For at nå landets og EU's klimamålsætninger, påbegynder man nu projektet om, at CO2 pumpes tilbage til, hvor det kommer fra.

Det skriver folkene bag CO2-lagringen, Project Greensand, i en pressemeddelelse.

EU-kommissionen anslår, at der skal lagres 300 millioner tons CO2 om året for at nå målsætningen på klimaområdet i 2050.

Første gang CO2 lagres mellem landegrænser

Begivenheden på vestkysten bliver kaldt First Carbon Storage og arrangeres af energiselskaberne INEOS og Wintershall Dea, som er ledende partnere bag Project Greensand.

Esbjerg Havn bliver arena, når Danmark spiller en central rolle i verden, da offshore lagringen af CO2 sker for første gang.

Arrangementet sætter også gang i SVM-regeringens mål klimaneutralitet i 2045. Her er fangst og lagring en essentiel måde for at opnå målet.

Prins Henrik ved åbningen af Nordsø-olien med Mærsk McKinney Møller ved sin side.
Prins Henrik ved åbningen af Nordsø-olien med Mærsk McKinney Møller ved sin side.
Foto: John Stæhr/Ritzau Scanpix

FN's Klimapanel (IPCC) og Europa-Kommissionen mener også, at metoden er et vigtigt greb i kampen mod klimaforandringerne.

Ifølge Project Greensand vil projektet skabe vækst og arbejdspladser i Danmark.

Udover kronprinsen vil EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, give en eksklusiv videotale inden lagringen. Derudover vil Klima, Energi- og Forsyningsminister, Lars Aagard (M), holde tale på scenen på havnen.