Kulturen får sparekniven

Esbjergs byrådspolitikere har slebet sparekniven. Den vil skære dybt i kommunens kulturliv. Det vil skræmme mulige tilflyttere, mener kritiker.

Musikerne fra Esbjerg Ensemble er i fuld gang med at øve sig til den kommende Ruud Langgaard-festival på søndag i Ribe.

Men måske slukker et flertal i Esbjerg Byråd snart for musikken. Esbjerg Ensemble med ti professionelle musikere står til at lukke og slukke. Efter mere end 50 år. Ensemblet blev etableret i 1967. Tilskuddet stopper - ifølge spareplanerne - i 2018.

Esbjerg Kommune har hul i budgettet og vil spare 700 millioner kroner over de næste fire år. Heraf bliver kultur- og fritidsområdet ifølge sparekataloget beskåret med 70 millioner kroner. Der skæres for eksempel i tilskuddet til kulturelle fyrtårne som Musikhuset og spillestedet Tobakken. Og Esbjerg Ensemble får frataget hele sit tilskud på 3,5 millioner kroner om året.

- Det er klart, at hvis kommunen trækker sit tilskud væk, så vil staten gøre det samme, og så er der kun ét at gøre for os: At lukke, siger formand for Esbjerg Ensembles bestyrelse, Paul Holst til TV SYD.

Statens Kunstråds Musikudvalg bidrager med 2,7 millioner kroner.

Paul Holst er stærkt kritisk overfor de store besparelser på kulturområdet.

- Det gør Esbjerg fattigere. Uden et godt kulturtilbud taber vi i konkurrencen med andre byer om at få tilflyttere, siger han.

Sparekataloget blev præsenteret for politikerne i dag. De politiske budgetforhandlinger begynder på mandag. Så formanden for fritids- og kulturudvalget i Esbjerg Kommune, Jakob Lose, Venstre, ønsker ikke at udtale sig om de konkrete spareforslag, men siger:

- Vi er stærkt økonomisk pressede og skal finde områder, hvor vi kan spare. Her må kulturen også holde for. Det kan den godt, for vi kan nemlig se, at Esbjerg bruger flere penge på kulturen pr. borger end de byer, vi plejer at sammenligne os med.

Budgetforliget skal vedtages den 5. oktober.