Kvindernes kampdag: Byrådskvinder på tværs af partier hjælper hinanden

Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts 2021 viser, at der stadig er langt igen, før ligestilling i landets byråd er virkelighed. I Esbjerg har tre kvindelige politikere taget sagen i egen hånd, selv om de ikke har tænkt det som kvindekamp.

21 - 10 står der i mændenes favør i Esbjerg Byråd. Kun hver tredje kommunalpolitiker her er kvinde.

Blandt de ti kvindelige politikere har tre af dem fundet sammen. På tværs af politiske skel. Anne Marie Geisler Andersen fra Radikale Venstre, May-Britt Andrea Andersen fra Det Konservative Folkeparti og Susanne Dyreborg fra Dansk Folkeparti.

For dem alle tre gælder det – ud over at være kvinde – at det er deres første byrådsperiode.

- Det er naturligt, tror jeg, at finde sammen med andre, der står i samme situation. Vi har været mødt af mange regler. Og mange uskrevne regler som man skal finde rundt i, siger Susanne Dyreborg.

quote

Jeg VIL ikke lave om på mig selv.

Susanne Dyreborg, Dansk Folkeparti

Tørre tæsk

Starten for Anne Marie Geisler Andersen var særlig vanskelig, fordi hun ville gøre op med, at politikerne bestemte for lidt og forvaltningen for meget. Hun løb ind i tørre verbale tæsk.

- Jeg har aldrig følt mig så forkert, og her gik både Susanne og May-Britt ind og forsvarede mig. Ikke politisk, men på den måde, jeg blev behandlet på, siger hun.

- Vi har samme indstilling til arbejdet i byrådet. Blandt andet vores ønske om at gøre op med ”vi plejer at…-kulturen”, siger May-Britt Andrea Andersen.

At sætte fingeren på den problemstilling - altså at politikerne bestemmer for lidt og måske endda til tider bliver løbet om hjørnerne af forvaltningens ansatte, satte gang i en større debat, og borgmester Jesper Frost Rasmussen satte gang i en undersøgelse af det påståede (mis-)forhold. 

Ingen byråd med overvægt af kvinder

Sådan her ser det ud i TV SYDs område. 14 byråd. Ingen af dem kan præsentere et flertal af kvinder. Det lille Fanø Byråd med bare 11 medlemmer er tæt på. Fem kvinder. Seks mænd.

Helt galt står det til i Vejle Byråd - hvis altså målet er en kønsmæssig ligestilling. 26-5 i mændenes favør i et byråd med 31 politikere. Det giver kvinderne er sørgelig score på godt 16 procent.

I nogle byråd sidder kvinderne - eller kvinden - ret alene i de politiske grupper. Således sidder Venstre-kvinden Britta Bendix mutters alene med ti mænd i sin politiske gruppe.

Kommunevalget 2021 kan selvfølgelig ændre dette billede. Men med den udvikling ligestillingen har i landets byråd, er der først ligestilling i år .... ja gæt engang... år 2096. 

Kæmper for samme sag 

De tre mødes ikke som en fasttømret gruppe. De mødes en sjælden gang privat, men snakker ofte før eller efter møderne på rådhuset. Først og fremmest for at vende sagerne ”professionelt”.

- Vi debatterer ikke emner, som vi ved, vi slet ikke kan blive enige om. Det er spild af tid. Men vi har da før haft sager, som vi var enige om. Og som vi har kæmpet for. Projekthuset i Ribe for eksempel. Men vi er nok mere enige om selve tilgangen til det politiske arbejde. At vi vil være ordentlige, oprigtige og ærlige, siger Susanne Dyreborg.

Integritet det vigtigste 

- Det handler om, at vi kæmper for det, vi tror på. Her er vi gode til at bakke hinanden op. Det vigtigste er vores integritet, siger Anne Marie Geisler Andersen.

- Jeg VIL ikke lave om på mig selv, siger Susanne Dyreborg.

quote

Der kommer mange bemærkninger. Mændene glemmer vist, at de selv har deres grupper.

Susanne Dyreborg, Dansk Folkeparti

Bange mænd? 

Den lille gruppe kvinder har vakt opmærksomhed både i det lokale dagblad og på rådhuset.

- Tror du, mændene bliver lidt bange, når I snakker sammen?

- Hahaha, ja det kan godt være. Der kommer i hvert fald mange bemærkninger. Mændene glemmer vist, at de jo selv har deres grupper. Selvfølgelig har de det. Og det er da helt okay, siger Susanne Dyreborg.

- Jeg forstår slet ikke al det ståhej om vores lille gruppe. Der er da så mange, der danner små grupper, hvor de kan mødes. Jeg snakker da sammen med så mange andre også, siger May-Britt Andrea Andersen.

Moralsk opbakning 

Politikeren fra Dansk Folkeparti peger på, at det er dejligt at snakke med kollegaer om emner, som hun måske ikke kan - eller har lyst til - at snakke med veninder om.

- Det har da givet os tre et fællesskab, siger hun og tilføjer:

- Det har faktisk været lidt tilfældigt. Anne Marie og jeg sidder i samme udvalg. Faktisk samarbejder jeg normalt bedst med mænd, fordi jeg kan lide at kalde en spade for en spade, siger Susanne Dyreborg. 

- Vi har været igennem nogle af de samme oplevelser i vores politiske arbejde, så vi har her kunnet give hinanden moralsk opbakning, siger May-Britt Andrea Andersen.

Kvindesnak 

Ingen af de tre mener, at kvindekønnet er afgørende for, at de har fundet hinanden.

- Men selvfølgelig taler vi OGSÅ om ting, som vi ikke ville snakke om, hvis der var en mand til stede, siger Anne Marie Geisler Andersen over telefonen. Om der var et skævt smil på hendes læbe er uvist.