TV der bevæger dig

Landmænd har ikke råd til at betale landbrugselevers løn

Landmændenes økonomiske krise går nu også ud over de kommende landmænd. Eleverne bliver nemlig valgt fra, fordi der ikke er penge til det.

01:41

Elevlønnen er for høj til et landbrug i krise - de vil have sat elevernes løn ned, mener formanden for Sydvestjysk Landboforening

Mai Andreasen kan ikke finde læreplads i landbruget

1 af 2

Om mindre end en måned er skoleforløbet her på Ribe Kjærgård forbi for landbrugselev Mai Andreasen, og lige om lidt kalder virkelighedens stalde.

Men det ser ikke videre lovende ud med hensyn til at finde en praktikplads hos en landmand.  Samtlige landbrugsskoler i Syd og Sønderjylland er ramt.

Cirka 150-160 elever mangler plads her i juni måned. I modsætning til sidste år, hvor alle fik en praktikplads. Det viser en undersøgelse, som Landbrugs Avisens har foretaget blandt danske landmænd. .

86% begrunder deres fravalg af elever med, at det er for dyrt i forhold til den arbejdskraft de får. Elevlønnen er simpelthen for høj. I stedet svarer hver tredje landmand, at de ikke længere vil have elever, men benytter anden arbejdskraft - herunder udenlandsk arbejdskraft

Faldende mælkepriser er blandt andet årsagen, til landbruget er i krise, og det mærkede Mai Andreasen selv under sidste praktiksøgning, hvor hun skulle have været på første hovedforløb. Hun blev fyret.

Nu risikerer hun at stå uden en plads for anden gang.-Det er da frustrerende, helt vildt, altså jeg ved jo ikke, hvor lang tid der går, før jeg kan komme til at abrjde med noget,  jeg helt vildt godt kan li.

Hendes vejleder, Ole Wind, har været på skolen i over 20 år, og han har altid kunne garantere eleverne en praktikplads, men ikke i år.

-Jeg har faktisk ikke et tilbud til de her dygtige unge mennesker. Jeg kan kun håbe og be til, at landmændende tager flere elever, for det er den eneste mulighed vi har, fortæller Ole Wind til TV SYD.

Mai Andreasen har et par måneder at søge i endnu, og drømmen opgiver hun ikke.

- Det er det her, jeg vil, så jeg må jo kæmpe alt, hvad jeg overhovedet kan for at få den plads. Jeg bliver landmand, det ved jeg.