TV der bevæger dig

Landmand om bramgæs på marken: - De burde gasses

Titusinder af gæs gæster hvert år Mandø for at æde sig tykke i markernes græs. Det er dyrt for landmændene i tabte afgrøder.

Gregers Jørgensen er landmand og bestemt ikke fan af de tusinder af bramgæs, der netop nu er i gang med at æde løs på hans 100 ha jord. Foto: Finn Grahndin TV SYD

Bramgæs æder og skider på markerne, så alt andet dyreliv fortrænges fra arealerne. Foto: Finn Grahndin

Der er mellem 10.000 og 15.000 bramgæs på Mandø hvert forår. Foto: Finn Grahndin

1 af 3

Gregers Jørgensen er landmand og bestemt ikke fan af de tusinder af gæs, der netop nu er i gang med at æde løs på hans 100 ha jord.

- De burde gasses, siger han vredt og fortsætter:  
- Førhen kunne vores kvæg være ude på markerne på det her tidspunkt af året, men nu må vi vente mindst en måned mere, for der er ikke græs nok. Det har gæssene ædt.

Dyre spisende gæster

Han ved ikke, hvor meget gæssene æder og dermed hvor meget kompensation, han burde have, hvis der fandtes en fuldstændig kompensationsordning, men han siger: 

Gregers Jørgensen mener, han burde have mindst 300.000 kroner i kompensation for alt det, bramgæssene æder af hans afgrøder.  Foto: Finn Grahndin

- Et slag på tasken: 300.000 kr.

Gregers Jørgensen er født og opvokset på Mandø og har set det stigende antal gæs - især bramgæs - der er kommet til øen siden midt-1980’erne til i dag. Han foreslår, at der bliver åbnet helt op for jagt på gæssene, da de ikke er truede af udsigten til at uddø.

Den seneste vurdering af antallet er fra 2015. Den siger, at det samlede antal af bramgæs ligger på 1,2 millioner.

Bramgæs kan reguleres - det vil sige skydes af jægere - men kun på dispensation. 

Læs også Gæs skræmmes med laserstråle