Landsby forrest i den grønne omstilling - opsætter selv solcelleanlæg

De godt 250 beboere i landsbyen Hunderup-Sejstrup får nu grøn strøm fra deres eget solcelleanlæg. Det første i Esbjerg Kommune. De har selv betalt det.

De har knoklet for det i sommerferien. De 15 frivillige fra landsbyen. Og nu står de over 1.000 paneler på rad og række og vil snart producere strøm til 70 huse. 

- Det her var den sidste, vi satte på, og der blev klappet godt, da det var gjort, for det har været et stort stykke arbejde, siger en af de frivillige, John Lücking. 

- Vi er vant til i andre sammenhænge at klare os selv her i Hunderup-Sejstrup, og vi vil gerne gøre en forskel i den grønne omstilling, så vi blev enige om, kollektivt at lave solcelleanlægget, siger næstformand i Hunderup Sejstrups Fremtid, Jesper Brix. 

quote

Det gik lidt trægt i begyndelsen, men nu er der en venteliste for at være med.

Jørn Boesen Andersen, formand for Hunderup Sejstrups Fremtid

Formanden for Hunderup Sejstrups Fremtid, Jørn Boesen Andersen, er glad for, at man i landsbyen har taget sagen om Den Grønne Omstilling i egen hånd.
Formanden for Hunderup Sejstrups Fremtid, Jørn Boesen Andersen, er glad for, at man i landsbyen har taget sagen om Den Grønne Omstilling i egen hånd.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Andelstanken anno 2022

Anlægget koster i alt to millioner kroner. Borgerne har selv skaffet 1,3 millioner kroner ved at sælge andele à 15.000 kroner. Dem er der solgt 90 af.

- Det gik lidt trægt i begyndelsen, men nu er der en venteliste for at være med, siger formanden for Hunderup Sejstrups Fremtid, Jørn Boesen Andersen, der også er kendt som SF-medlem i Esbjerg Byråd.  

Beboerne føler ikke alene en vis stolthed over at have placeret sig selv forrest i den grønne omstilling, men har måske samtidig indset, at det er en investering, der ser ud til at kunne betale sig. 

Borgerne har selv sørget for at skaffe de to millioner kroner, som solcelleanlægget har kostet. Esbjerg kommune har hjulpet men ikke støttet med én krone. Privatfoto.
Borgerne har selv sørget for at skaffe de to millioner kroner, som solcelleanlægget har kostet. Esbjerg kommune har hjulpet men ikke støttet med én krone. Privatfoto.

Pengene godt givet ud

I hvert fald regner andelshaver - og næstformand i Hunderup Sejstrups Fremtid - Jesper Brix, med, at hans andele vil give overskud indenfor 10 år. 

- Vi har været stærkt begunstiget af den nuværende situation (med en højere pris på elektricitet som følge af situationen i Ukraine, red.), men selvfølgelig er det meget svært at spå om prisen bliver højere eller går ned igen i fremtiden, siger han. 

Fakta om solcelleanlægget

  • Solcelleanlægget i Hunderup Sejstrup er på 400 kWh og fylder 3.600 kvadratmeter.
  • Anlægget er placeret lidt vest for Hunderup på Nørlundvej 3R, 6740 Bramming.
  • Anlægget kan producere strøm til 67-70 af husene i landsbyen. 
  • Anlægssummen er omkring to millioner kroner. Heraf kommer 1.350.000 kroner fra 90 anparter, ligesom Norlys også har bidraget med 150.000 kr. Resten lånefinansieres.

Begejstring

Landsbyens nye solcelleanlæg er det første solcelleanlæg i Esbjerg Kommune og vækker stor begejstring. Også fra politisk hold: 

- Det solcelleanlæg, som nu er ved at stå klar, er et rigtigt godt eksempel på, hvordan et lokalsamfund kan bidrage til den grønne omstilling gennem en indsats drevet af landsbyen selv. Klimadagsordenen er ikke alene godt for miljøet, det kan også være et middel til at tiltrække flere borgere, siger formand for Klima & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune, Jørgen Ahlquist, Socialdemokratiet.