TV der bevæger dig

Lotte Rod: Der er alt for få mænd i vores børne-institutioner

Mandlige pædagoger er en mangelvare i  børnenes institutioner. Tirsdag gik Lotte Rod, radikalt folketingsmedlem, i aktion for at gøre opmærksom på skævheden.

Lotte Rod er her selv på gulvet med en flok børn. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Tendensen er landsdækkende - og gør sig i høj grad også gældende i Syd og Sønderjylland, hvor ingen kommune er i nærheden af at have bare ti procent mandlige pædagoger hverken i SFO'erne eller i børnehaverne.

Se f.eks. i Vardes børnehaver. Der er i alt 145 pædagoger, bare fire af dem er mænd. Eller Vejle: 210 pædagoger i alt, bare 15 af dem er mænd. Eller Sønderborg: 230 pædagoger i alt, otte af dem er mænd. Eller Esbjerg: 157 pædagoger i kommunens børnehaver, kun syv af dem er mænd.

Det skal der rettes op på nu, mener folketingsmedlem Lotte Rod (R), som tirsdag forsøgte at hverve mænd til pædagoguddannelsen sammen med de få og sjældne mandlige studerende.

Der skal også være nogle mænd at snakke med, bygge med, tumle med og i det hele taget at spejle sig i.

Lotte Rod, folketingsmedlem, (R)

- Det betyder noget for børn, at de ikke kun er omringet af kvinder. Der skal også være nogle mænd at snakke med, bygge med, tumle med og i det hele taget at spejle sig i, mener Lotte Rod.

Hendes synspunkt deles af Jesper Wiese, institutchef for pædagoguddannelsen på UC Syd:

- Flere mandlige pædagoger har betydning for pædagogisk praksis, for studie- og arbejdsmiljø, for professionen og naturligvis for de børn, unge og voksne, pædagoger arbejder med. Derfor ønsker vi på UC SYD flere mænd på pædagogstudiet, siger Jesper Wiese.

Tirsdag stillede en række mandlige pædagoger sig frem for at fortælle deres historie og vise andre mænd vejen. Det er nemlig ikke så mærkeligt at arbejde med små børn. Det er faktisk sjovt og meningsfuldt.

Sammen med Lotte Rod laver de tirsdag aften også en event op til ishockeykampen mellem Esbjerg Energy og Frederikshavn for at få nogle af de mænd i tale, som måske kunne overveje at blive pædagog. Der er nemlig stadig ledige pladser til studiestart i næste måned.

BUPL-ansatte pædagoger pr. november 2018