Mand fulgte efter Louises døtre – nu tør de ikke være alene hjemme

En sort varevogn er flere gange blevet observeret i Bramming ved Kildeparken. Foto: Privatfotos
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Louise Hviids to døtre på 9 og 13 år er gentagne gange blevet konfronteret med en mand i en sort varevogn i Bramming.

De gentagne hændelser har fået Louise Hviid til at forsøge at rationalisere situationen. Måske er det bare nogen, der skal aflevere noget? En vinduespudser? En med et ærinde i byen.

- Nu er der bare sket så mange hændelser, at jeg ikke længere kan finde en god forklaring på, hvorfor han opfører sig, som han gør, siger Louise Hviid.

Tilbagevendende episoder

Hun har kontaktet TV SYD for at fortælle sin historie, efter at hun fornylig har læst historien om en person i en sort varevogn, der skaber utryghed i Give.

En person, som hun mener, er den samme, der også har skabt utryghed i Bramming.

Den første hændelse fandt sted torsdag den 31. oktober kl. 14, hvor Louise Hviids døtre cyklede hjem fra skole gennem Kildeparken i Bramming.

Her fulgte en sort varevogn efter dem. Bilen kørte tæt bag dem og holdt derefter ind ved en sti, hvor bilen ikke kunne komme længere. Her steg manden ud af bilen og gik efter pigerne, hvilket fik dem til at skynde sig videre. Louise Hviid har mistanke om, at manden den dag formentlig fandt ud af, hvor pigerne bor.

De spørger, inden de skal sove, om dørene er låst

Louise Hviid

Dagen efter, fredag den 1. november, gentog hændelsen sig. Manden havde parkeret foran stien, hvor pigerne skulle cykle, og gik ud af bilen, hvilket skræmte dem.

- Det var faktisk først efter denne hændelse, at hendes piger fortalte, hvad de havde oplevet, og at oplevelsen havde gjort dem bange, siger Louise Hviid, som efterfølgende forsøgte at finde en rationel forklaring på, hvorfor en mand i en sort varevogn opholdt sig netop der.

Det er ved denne indgang til stien ved Kildeparken, at en sort varevogn har holdt. Foto: Privatfotos

Men det skulle vise sig, at det ikke ville være sidste gang, pigerne blev konfronteret med manden i den sorte varevogn. Søndag den 3. november klokken 11:30 holdt den sorte varevogn ved familiens postkasse og begyndte at dytte.

- Vi bor for enden af en lukket vej, så folk kører ikke herned, medmindre de har et ærinde, siger Louise Hviid. Ifølge døtrenes forklaring steg manden ud af bilen og kiggede ind på huset, inden han besluttede sig for at køre ind mod byen igen.

-Pigerne blev meget utrygge ved oplevelsen og har siden ikke ønsket at være alene hjemme. De spørger, inden de skal sove, om dørene er låst, fortæller Louise Hviid.

Den 5. november holdt den sorte varevogn igen ved den lille sti ved Kildeparken. Her forsøgte den yngste datter på 9 år at tage et billede af bilen, men nåede det ikke, før manden var kørt væk igen.

En voksende bekymring

Moderen, Louise Hviid, har flere gange forsøgt at finde en rationel forklaring, men hændelserne har gentaget sig for mange gange og har gjort hende og familien utrygge.

-Jeg vil gerne snart have, at den mand bliver fundet, og finde ud af, hvad han egentlig vil, siger Louise Hviid, og fortsætter:

- Jeg har virkelig haft fokus på at finde en god forklaring, men nu kan jeg mærke, at jeg bliver utryg.

Især mandens gentagne tilstedeværelse og adfærd gør familien bekymret. Han har både fulgt pigerne og tilsyneladende observeret, hvor de bor.

Louise Hviid, Bramming Foto: Privatfotos

Den yngste datter har forsøgt at tage billeder af manden og bilen, men har ikke nået at tage et billede, inden bilen er kørt væk.

Begge døtre er efter hændelserne blevet utrygge ved at være alene hjemme, noget de tidligere nød.

- Hvis de er alene hjemme, låser de alle døre og trækker gardinerne for, siger Louise Hviid.

Få hverdagen tilbage

Hændelserne har fået Louise Hviid til at finde en løsning, hvor hun eller hendes mand kan bringe og hente pigerne fra skole, eller en af bedsteforældrene, som bor i byen, kan følges med dem hjem.

- Vi er i gang med at arrangere, at de ikke skal cykle rundt alene, indtil vi kan få ro på, fortæller Louise Hviid. Familien håber, at politiet snart finder manden.

Familien Hviid bor på en vej i en lukket lomme i Bramming. Louise Hviid fortæller, at folk kører ikke ned ad denne vej, medmindre man har et ærinde. Foto: Privatfotos

- Jeg ønsker bare en god forklaring til mine børn og en rolig hverdag igen, siger Louise, som nu altid har sin telefon tændt og opfordrer børnene til at tage billeder, hvis de igen ser bilen og en tryg mulighed opstår.

Signalement

Den yngste datter på ni år kan huske flere detaljer om manden og bilen.

- Jeg håber, at de detaljer, hun har lagt mærke til, kan genkendes af andre, der har haft lignende oplevelser i Give eller Sønder Omme. Så kan vi måske få en klarere sammenhæng mellem hændelserne, siger Louise Hviid.

Louises datter beskriver manden som lav og almindelig af bygning med karseklippet sort hår. Han var iført en blå T-shirt med en lomme, og bilen har to forsæder og tonede sideruder. Derudover beskriver hun manden som værende af udenlandsk udseende, og at der var rod i varevognen. Hun lagde blandt andet mærke til en blå chipspose og en lille figur, der lignede enten en lama eller et får.

Det er netop ved Kildeparken, at en mand i en sort varevogn er steget ud af bilen og er fulgt efter Louise Hviids to døtre på ni år og 13 år. Foto: Privatfotos

Louise Hviid har talt med flere beboere i byen, som har bemærket en sort varevogn i byen.

-Jeg har især snakket med flere af de ældre, som bor i nærheden af Kildeparken, hvor mine piger har set manden to gange. Flere beboere i området har også bemærket den sorte varevogn, fortæller Louise Hviid.

Efter flere overvejelser besluttede hun at skrive et opslag i byens Facebook-gruppe for at gøre andre opmærksomme på situationen og høre, om andre havde haft lignende oplevelser.

- Ved at stå frem håber jeg, at flere vil anmelde, hvis de har set noget eller haft lignende oplevelser, så det her snart kan få en ende, siger Louise Hviid.

Det har i skrivende stund ikke været muligt at få en kommentar fra lokalpolitiet.

Bianca har kæmpet i to år for at få ret - nu er afgørelsen kommet

Bianca er med Malthe i skole tre gange to timer om ugen. TV SYD fulgte mor og søn en dag, hvor Malthe var i skole sidste efterår. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD
Udgivet

På trods af flere lægefaglige udtalelser valgte Aabenraa Kommune at fratage Bianca Lock Christiansen sin kompensation for tabt arbejdsfortjeneste. Men nu har Ankestyrelsen givet hende medhold.

Siden i sommer har Bianca Lock Christiansen ikke sovet trygt om natten.

Her modtog hun nemlig en afgørelse fra Aabenraa Kommune, som stoppede hendes ret til at modtage penge for til gengæld at passe sin søn, der er ude af stand til at gå i skole på fuld tid. En ydelse som hun ellers har været på siden 2021.

Men hun klagede over det, hun kalder for en "sag lige til højrebenet", og den betragtning er Ankestyrelsen enig i, da de netop har ophævet beslutningen fra Aabenraa Kommune.

- Det er en stor forløsning, for det har virkelig været en hård kamp. Det har været et ekstremt pres faktisk de sidste to år, hvor den første uenighed begyndte, siger Bianca Lock Christiansen.

Men lettelsen ændrer ikke på, at hun synes, at sagen har været helt ubegribelig.

- Jeg er stadig dybt forarget over den uordentlige, ufaglige og kritisable behandling i en så åbenlys og veldokumenteret sag, siger hun.

Her i videoen er Bianca med Malthe i skole. Han holder hele tiden øje med, hvor hun er og beder hende følge ham rundt. Videoen er filmet sidste år, da TV SYD fulgte Malthe en tilfældig skoledag.

Hun følger sin søn overalt

Sagen handler egentlig om hendes søn Malthe Lock Christiansen, som har en lang diagnoseliste, og ifølge hans mor og Ankestyrelsen har behov for, at hun er på tabt arbejdsfortjeneste.

Malthe Lock Christiansen har blandet andet smerter i benene, autisme og separationsangst, hvor sidstnævnte gør ham ude af stand til at være nogen steder, uden at en af hans forældre er med ham. Derfor har han de sidste par år gået i skole få timer om ugen, hvor Bianca Lock Christiansen altid er med ham.

Bianca Lock Christiansen er lettet over Ankestyrelsens afgørelse, og håber nu, at der kan komme ro på. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

I sagen beskriver en overlæge på OUH, at hun er bekymret for, hvis Biancas tabte arbejdsfortjeneste ville ophøre. En anden læge beskriver, at Malthes funktionsnedsættelse er varig, kronisk og indgribende i hans hverdag.

- Det er jo ikke udelukket at kommunen på et senere tidspunkt træffer en ny afgørelse om ophør. Hvis de skal gøre det, har de forhåbentlig lært af Ankestyrelsens sag. De kan ikke træffe en ny afgørelse med samme mangelfulde begrundelse.

John Klausen, Professor, Aarhus Universitet

Hvis Aabenraa Kommune endte med at få ret i sin afgørelse, ville det stille Bianca i en situation, hvor hun skulle finde et arbejde, og Malthe skulle i skole på fuldtid. Men det er Malthe slet ikke klar til, lyder det.

- Det her giver muligheden for, at jeg kan hjælpe ham med at udvikle sig. Kommunens afgørelse ændrede jo ikke på hans nedsatte funktionsevne, som er så godt beskrevet, siger hun.

TV SYD har set dokumenterne i Biancas sag

I afgørelsen fra Aabenraa Kommune vurderer de blandt andet, at Malthe Lock Christiansens funktionsnedsættelse ikke længere er "tilstrækkeligt indgribende i Malthes hverdag", og at han "har behov for mere fysisk fremmøde i skolen".

Men flere af de indhentede udtalelser og informationer beskriver sagen anderledes:

En overlæge og neurolog på OUH skriver: ”Malthes funktion er betydelig, kronisk, varig og indgribende i Malthes hverdag. Jeg kan kun derfor udtrykke min bekymring, hvis moderens tabte arbejdsfortjeneste pludseligt ophører.”

Malthes egen læge skriver også, at ”MLC (Malthe Lock Christiansen, red.) har en betydelig kronisk og varig psykisk og fysisk funktionsnedsættelse” og at ”Der er tidligere forsøgt fuldt skema med det resultat, at MLC brød sammen.”

Af Børne- og ungdomspsykiatrien beskrives Malthe som en "højtspecialiseret patient"

Kommunens PPR skriver blandt andet, at en skolegang uden hans mor "vil kunne opleves som et overgreb og føre til mere psykisk mistrivsel og en forværret tilstand", hvis ikke der tages de rigtige hensyn.

Derudover skriver skolen, som Malthe går på, at "på nuværende tidspunkt kan Malthe ikke rumme mere skole end det, han allerede deltager i."

Så mange sager bliver ændret

Med afgørelsen fra Ankestyrelsen bliver Bianca Lock Christiansen en del af statistikken for klagesager og sager, der bliver omgjort.

Antallet af klager over tabt arbejdsfortjeneste er svagt stigende på landsplan og cirka halvdelen omgøres.

Ifølge professor i social ret ved Aalborg Universitet, John Klausen, er problemet stort.

- Det er himmelråbende høje omgørelsesprocenter. Enten er det fordi, at medarbejderne i kommunen ikke er dygtige nok, eller at rammerne for deres arbejde ikke er gode nok. Det er en af de to ting, der fører til, at sager bliver omgjort, siger han.

Herunder kan du se, hvor mange sager om tabt arbejdsfortjeneste, der endte som klagesager hos Ankestyrelsen, og hvor stor en andel, der blev omgjort. Tallene er fra 2023.

KOMMUNE Klagesager Omgørelsesprocent
Aabenraa 14 64,2
Billund 13 69,2
Esbjerg 34 58,8
Fanø 0 0
Fredericia 6 50
Haderslev 42 57,1
Hedensted 33 72,7
Horsens 24 50
Kolding 27 29,6
Sønderborg 6 83,3
Tønder 2 0
Varde 11 54,5
Vejen 6 83,3
Vejle 35 54,2
Hele landet 1212 48,3

Kommunen: Vi følger altid Ankestyrelsen

I sagen om Bianca Lock Christiansens tabte arbejdsfortjeneste mener Aabenraa Kommune ikke, at de kan kommentere på den konkrete sag.

Per Schmidt Hansen, som er chef for Børn og Familie i Aabenraa Kommune, fortæller dog, at man altid følger Ankestyrelsens afgørelse.

- Når der kommer en afgørelse tilbage, så følger vi den altid. Vi forsøger jo altid at træffe den rigtige beslutning første gang, men nogle gange bliver vi jo også klogere og kan lære af de sager, der kommer retur, siger han.

Sådan opstod historien

Vi modtog på TV SYD en henvendelse fra Bianca Lock Christiansen, som vi tidligere har haft kontakt med i forbindelse med hendes situation. Denne gang var der sket en udvikling i hendes sag, som vi har valgt at sætte fokus på.

Har du en historie eller et tip, vi skal se nærmere på, er du meget velkommen til at skrive til tvsyd@tvsyd.dk eller direkte til mig på jojo@tvsyd.dk.

Jonas Ravnkilde Johansen, Journalist, TV SYD.

Han forklarer, at der i afdelingen for Børn og Familie blev truffet 939 afgørelser, hvoraf 4,6 procent endte i Ankestyrelsen, og ni sager i alt blev direkte omgjort.

- Hvis man taler om sager indenfor handicapområdet, er det ofte et ret omfangsrigt materiale, som man skal samle og vurdere ud fra. Der kan være nogle nuancer, der gør, at vi træffer en anden afgørelse end Ankestyrelsens vurdering.

Men borgerne skal vel kunne stole på, at ens kommune træffer den rigtige afgørelse første gang?

- Det tænker jeg er borgernes forventninger, men det er jo vigtig for os at tydeliggøre, at man som borger har en mulighed for at klage til en uvildig instans. Det, synes jeg faktisk, er vigtigt, siger Per Schmidt Hansen.

Bianca håber at afgørelsen kan være med til at skabe ro om deres situation. Hun mener, at man er på rette vej i forhold til at øge Malthes trivsel og skolegang. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Men ifølge John Klausen har Ankestyrelsen blot ophævet kommunens afgørelse, og derfor kan kommunen godt genoptage sagen.

- Det er jo ikke udelukket, at kommunen på et senere tidspunkt træffer en ny afgørelse om ophør. Hvis de skal gøre det, har de forhåbentlig lært af Ankestyrelsens sag. De kan ikke træffe en ny afgørelse med samme mangelfulde begrundelse, siger han.

Vil gerne have ro nu

Bianca Lock Christiansen har længe ventet på afgørelsen og har ikke kunne forstå, hvordan kommunen kunne læse de samme dokumenter som hende og se sagen helt anderledes. Hun håber, at der nu kommer ro på, og at kommunen vil ændre holdning til hendes sag.

- Jeg håber, at vi får et respektfuldt og ordentligt samarbejde fremadrettet, og at vi bliver lyttet til. Det er vigtigt, at de her fagfolks vurderinger kommer til at betyde noget, lyder det fra Bianca Lock Christiansen.

Hun har i forløbet følt sig nødsaget til at betale en socialrådgiver for at hjælpe sig i kampen mod kommunen, men hun ønsker, at kommunen vil blive en medspiller i stedet for en modpart.

- Hele essensen er, at Malthe skal i trivsel. Hvis han ikke får den rette hjælp, så udvikler han sig ikke og kommer ikke i trivsel. Det her er et stort skridt på vejen, siger hun.

For familien Fun Marzec har julehjælp afgørende betydning for julen

Foto: Alberte Stæhr
Udgivet

Antallet af julehjælpsansøgere hos Røde Kors er fordoblet siden 2020. En af de familier, for hvem julehjælpen er nødvendig er familien Fun Marzec, der for 8. gang modtager julehjælp.

- Fordi vi har fået julehjælp er julen ikke længere noget vi skal bekymre os om. For hvis vi ikke havde fået tilkendt julehjælpen, så måtte vi spise rugbrød, for pengene rækker ikke til mere for os, fortæller Jørn Fun Marzec.

Familien på fem som har hjemme i Vojens har hver måned 3.500 kroner at gøre godt med.

- I en normal hverdag kan det godt løbe rundt, men når vi nærmer os julen, så er der bare ikke særlig mange penge at gøre godt med. Julegaverne er ikke altid de største, og især maden koster, forklarer Jørn Fun Marzec.

I år har knap 4.000 familier søgt julehjælp hos Røde Kors i Syd- og Sønderjylland. Det er ikke uden grund, når familier søger om julehjælp, forklarer Tina Holm Johansen, der er sektionsleder af familiesektionen i Røde Kors.

- Den seneste undersøgelse, vi har lavet i Røde Kors, viser, at blandt de familier, der modtog julehjælp sidste år, var der 18 procent der havde undladt at købe daglige måltider til deres børn, simpelthen af økonomiske årsager og der var også 18 procent, der havde udeladt at købe lægeordineret medicin til deres børn, så jeg tænker, at det vidner om et stort behov, siger hun.

Julehjælpen hos Røde Kors består af julemad og gaver til børnene i familien. Især den sidste del betyder meget for Jørn Fun Marzec.

- Vi er nødt til at sige nej til mange ting i løbet af et år, for at kunne klare os i hverdagen, og det er aldrig sjovt at være nødt til at sige nej til sine børn, når de spørger om for eksempel en lille is, så jeg nyder at se mine børn glæde sig til julen, fortæller familiefaren.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com