muted

Donationshår bliver til parykker til kræftsyge

Kuverterne på bordet er fyldt med afklippede hestehaler. De kommer fra hele landet, hvor kvinder, og enkelte mænd, har klippet deres hestehaler af for at donere den til syge.

- Jeg tror ikke, der er en flig af Danmark, hvor vi ikke har fået hår fra. Vi har endda fået hår fra Schweiz og Færøerne, siger Lise Toftild, indehaver af Toftild.

Lise Toftild har modtaget hår fra 42 forskellige byer i Syd- og Sønderjylland. 

quote

Jeg tror ikke, der er en flig af Danmark, hvor vi ikke har fået hår fra.

Lise Toftild, indehaver af Toftild

Det er parykmageren Toftild i Aalborg, der har startet projektet Love is in the hair. Hos Toftild går de ikke så meget op i, hvad folk fejler. De hjælper både kræftramte, der har mistet håret, eller folk der lider af pludseligt hårtab, som ved hudsygdommen alopecia. 

Donorhåret bliver blandt andet brugt til at lave parykker til syge unge eller børn. I gennemsnit bliver der brugt 6-9 afklippede hestehaler til at lave én paryk. 

Lise Toftild er i gang med at pakke hestehaler ud.
Lise Toftild er i gang med at pakke hestehaler ud.
Foto: Thor Hedegaard

Helle sagde farvel til sin hestehale

En af dem, der har klippet sin hestehale af til det gode formål, er Helle Holt Nielsen fra Tjæreborg. En dag i maj gik hun til sin frisør og bad hende om at klippe hestehalen af i ét hug og med en elastik omkring. Helle Holt Nielsen lagde den i en kuvert og afleverede den til Toftild, men først fik hun færdiggjort sin nye frisure ved frisøren.

quote

Jeg er bare vokset op med, at man hjælper andre, hvor man kan, og det er så simpel en ting at gøre, at donere sit hår.

Helle Holt Nielsen

Helle Holt Nielsens hestehale inden den blev pakket ned.
Helle Holt Nielsens hestehale inden den blev pakket ned.
Foto: Helle Holt Nielsen

- Jeg er bare vokset op med, at man hjælper andre, hvor man kan, og det er så simpel en ting at gøre, at donere sit hår, siger Helle Holt Nielsen.

For at donere sit hår skal man kunne aflevere mindst 25 centimeter hår i en hestehale. Helle Holt Nielsen havde givet sit hår et par måneder til at vokse, inden hun klippede det af. Hun afleverede en hestehale på 40 centimeter. 

Hvad sker der med håret?

Hos Toftild i Aalborg bliver de mange hestehaler sorteret efter farve og længde. De skriver ned, hvor i landet hestehalerne kommer fra, og så sender de en tak til afsenderen. Faktisk har de lige ansat en studentermedhjælper, der skal stå for det praktiske. 

I kasserne her bliver håret sorteret efter farve og længde
I kasserne her bliver håret sorteret efter farve og længde
Foto: Thor Hedegaard

En gang om året deler de håret i to bunker. Den ene bliver solgt på auktion til andre parykmagere. De penge, som håret indbringer, donerer Toftild i år ubeskåret til Knæk Cancer.

Den anden bunke bliver lavet om til parykker, som de donerer til unge eller børn.

quote

Der har vi brugt noget af håret og selv finansieret produktionen, og de parykker er tilgængelige til unge mennesker, som bliver ramt af akut hårtab.

Lise Toftild, indehaver af Toftild

- Der har vi brugt noget af håret og selv finansieret produktionen, og de parykker er tilgængelige til unge mennesker, som bliver ramt af akut hårtab, fortæller Lise Toftild. 

Se hvordan Lise Toftild sorterer hestehalerne.

Af: Thor Hedegaard