Mærsk får påbud for opbevaring af 450 ton radioaktivt affald

Siden 2016 har Mærsk fået otte påbud for opbevaringen af flere hundrede ton radioaktivt affald. Samtidig har de brudt loven ved at flytte affaldet uden godkendelse.

Nu kritiserer de danske myndigheder Mærsk Oil i en sag om opbevaringen af 450 ton radioaktivt affald. Det fortæller DR tirsdag aften.

I 2016 lavede Sundhedsstyrelsen et kontrolbesøg hos Mærsk Oil på Esbjerg Havn. Her fandt styrelsen flere ståltromler med radioaktivt affald, hvoraf flere var rustne og gennemtærede.

quote

- Tingene bliver håndteret med venstre hånd. Det er skødesløshed.

Seniorforsker ved Center for Nukleare Teknologier ved DTU

Det radioaktive affald stammer fra Mærsks olieproduktion i Nordsøen, og den dårlige emballage skaber ifølge tilsynsrapporten risiko for spredning af radioaktive stoffer til omgivelserne og dermed bestråling af mennesker.

- Tingene bliver håndteret med venstre hånd. Det er skødesløshed, siger seniorforsker ved Center for Nukleare Teknologier ved DTU, Sven Poul Nielsen, til DR Nyheder.

I alt har Mærsk Oil fået otte påbud og 29 bemærkninger fra Sundhedsstyrelsens tilsyn, som de nu skal rette ind efter.

DR Nyheder er samtidig kommet i besiddelse af dokumenter, der beskriver, hvordan Mærsk i 2015 flyttede radioaktivt materiale fra en industrigrund til Esbjerg havn, uden at det var myndighedsgodkendt. Det skaber, ifølge Sven Poul Nielsen, en forhøjet risiko for spredning af affaldet.

- Det er en klar forhøjelse af den overordnede risiko, der er ved det her affald. Når du flytter radioaktivt affald ud på havnen, hvor der er større risiko for oversvømmelse, så kan man jo få en meget stor spredning af affaldet på meget store arealer, siger Sven Poul Nielsen.

DR Nyheder har forelagt sagen for Mærsk Oil, som kommer med dette svar.

- Maersk Oil håndterer norm-affald i overensstemmelse med lovgivningen. Området overvåges tæt af myndighederne, og vi følger deres anvisninger. Vi er regelmæssigt i dialog med myndighederne omkring norm, og vi har implementeret en række tiltag for at forbedre håndteringen af vores norm-lager, står der i svaret fra Mærsk Oil.