Mere end held: Toårige Victor reddet fra kvælning

Toårige Victor Emil Vemmelund blev reddet fra at blive kvalt, fordi hans pædagog kunne give førstehjælp. Men der er ikke noget lovkrav om, at pædagoger skal kunne førstehjælp.

Det er ikke tilfældigt, at toårige Victor Emil Vemmelund Christensen i dag kan sidde i daginstitutionen Børnebakken i Esbjerg og spise rosiner fra sin orange madkasse.

I maj var han nemlig ved at blive kvalt i et stykke æble, da havde sat sig fast i halsen på ham. Men det lykkedes pædagogisk assistent Helle Winkler at få æblestykket fri ved at vende ham på hovedet og banke ham i ryggen:

-Man når ikke at tænke i situationen, men per refleks brugte jeg de teknikker, jeg havde lært, og uden kurset ved jeg ikke, om jeg kunne have gjort det samme, siger hun.

Der er ikke noget lovkrav om, at pædagoger skal kunne give førstehjælp. Men Esbjerg Kommune har siden begyndelsen af 2014 indført obligatoriske kurser, som i alt 1125 pædagogiske medarbejdere skal igennem.

Og ifølge kommunens dagtilbudschef, Anne Merethe Løvmose, er episoden med Victor Emil Vemmelund et klart bevis på, at investeringen i førstehjælpskurser er nødvendig:

-Det var det hele værd, hvis vi kunne sørge for, at ét barn ikke kom til skade.