Minister roser elite-idrætsklasser

I fem år har en folkeskole i Esbjerg tilbudt unge idrætstalenter at gå i særlige eliteidrætsklasser. Men efter at Statsforvaltningen i Syddanmark har erklæret klasserne for ulovlige, er der opstået uklarhed om, hvad der nu skal ske med eleverne.

Problemet skyldes, at det ifølge folkeskoleloven ikke er tilladt at have specielle optagelseskriterier og dele elever efter evner.

I eliteuidrætsklasserne dyrker idræts-talenterne deres sport mere intensivt, og det betyder blandt andet, at deres skoledag flere gange om starter i idrætshallen i stedet for på skolebænken.

Vil ikke love noget

I et interview med TV SYD roser undervisningsminister Tina Nedergaard (Venstre) elite-idrætsklasserne, fordi de netop giver særlige talenter mulighed for at blive endnu bedre.

Hun medgiver dog, at det er et problem, at ordningen er erklæret ulovlig.

- Jeg kan ikke umiddelbart love, at vi vil gå ind og ændre selve folkeskole-loven, der jo sikrer, at der ikke må gøres forskel på elever.

- Men jeg vil gerne være med til at lave loven om, så det i højere grad  bliver muligt at tilrettelægge undervisningen efter børn med særlige evner, fortæller ministeren i et interview med TV SYD.

Drømmer om at blive tennis-stjerne

I Esbjerg venter ikke mindst 13-årige Matthias Fromm spændt på, hvad der sker i elite-idrætsklasserne. Han har travlt med at øve forhånd og baghånd, så han kan blive en bedre tennisspiller.

- Jeg drømmer om at være med i de store grand slam-turneringer og så vinde dem, fortæller han til TV SYD.

Fremtiden uklar

Matthias From og hans forældre flyttede faktisk til Esbjerg fra Slagelse netop for, at deres søn kunne begynde i en særlig talent-klasse.

På Vestervangskolen forsøger man nu at finde en løsning indenfor lovens rammer, men lige nu ved hverken skolen eller Matthias Fromm, hvad der skal ske.

Støtte fra Team Danmark

Vestervangskolen i Esbjerg har siden 2005 som de første i Danmark tilbudt eliteidrætsklasser.

I dag har skolen 150 elever, der går i en idrætsklasse fra 7. til 10. årgang.

Siden er folkeskoler i Horsens Vejle Fredericia Kolding Haderslev og Tønder kommet til, og de er i dag alle Team Danmark idrætskommuner, der har forpligtet sig til at fremme idrætstalenterne.