TV der bevæger dig

Niklas deler ny succes: Det er nok det fedeste nogensinde

De håbede på 340 elever. Nu mindre end to måneder efter starten er de 430. De unge i Esbjerg, Varde og Ribe har taget den nye uddannelse FGU til sig.

Niklas Jerne: - Det er bare det bedste, at vi får lov at arbejde med scootere. Foto: Finn Grahndin

Scooteren ser ikke godt ud, men Niklas Jerne giver den fuld skrue for at reparere den, så den bliver fin og god. 

- Den skal fixes og sælges, siger han. 

Den 16-årige unge mand er en af de 430, der har valgt at gå på FGU. Han har valgt PGU-linien. Den praktiske grunduddannelse.

S'gu er FGU vejen 

Han var ikke klar over, hvad han ville uddanne sig til. Men nu er målet at blive lastbil-mekaniker. FGU er vejen frem mod målet.  

Jeg tror, at der har manglet det her samlede tilbud.

Thomas Rosenqvist, direktør i FGU-Vest. 

Den vej har mange andre unge i Esbjerg, Varde og Ribe altså også svunget ind på. Enten på AGU-linien, som er den mere boglige og ofte vejen mod en HF. Eller EGU-linien som er den mere praktik-erhvervsrettede. Eller - som Niklas Jerne - PGU, der er den praktiske grunduddannelse, der ofte fører til en erhvervsuddannelse.

Victoria Nellemann Paarup har valgt AGU-linjen. hun vil gerne være HF-studerende.   Foto: Finn Grahndin

Turde næsten ikke håbe

I Esbjerg alene fordeler de sig sådan her: AGU: 94, PGU: 82, EGU: 62. 

Egentlig turde ledelsen i FGU-Vest (Esbjerg, Varde og Ribe) kun håbe på 340 elever. Så de mange "ekstra" elever kommer bag på direktør Thomas Rosenqvist.

- Det er fantastisk, at vi nu står med så mange elever, siger han.

Mere plads, tak

Den uventede succes - og hele starten blot siden 1. august - har selvfølgelig givet en række udfordringer. Én ting er, at skolens IT-system driller og ikke er kommet op at køre endnu.

Thomas Rosenqvist, direktør for FGU-Vest, er stolt over de mange elever. Men har også fået et par udfordringer med i købet. Foto: Finn Grahndin

Noget andet er, at der skal ansættes mere personale. De er på vej. Det samme er mere plads. For de mange elever kræver selvfølgelig flere rum.

- Vi er på vej til at leje os ind hos Rybners Tekniske Skole i Esbjerg. Heldigvis ligger den kun en kort gåtur herfra, hvor vi er nu. AMU-Vest, siger Thomas Rosenqvist.

Det her var lidt den sidste chance for at finde et sted til mine behov.

Victoria Nellemann Paarup, AGU-linjen, Jernved. 

Elever på vej ind på Borgen

Desuden er der forhandlinger i gang for at leje sig ind i det, der populært kaldes "Borgen" i Varde.

Det er usikkert, hvad forklaringen på succes er. En del af den kan være de fret nye karakter-krav på 02 i dansk og matematik, hvis man vil ind på teknisk skole. Men  behovet er der. 

- Jeg tror, at der har manglet det her samlede tilbud. Især i Esbjerg kommune, der jo ikke har haft en produktionsskole i et år efter den desværre gik konkurs, siger Thomas Rosenqvist.   

Der bliver gået til stålet - og jernet - på værkstedet.   Foto: Finn Grahndin

Sidste chance

Mange af eleverne på FGU har lagt arm med en uddannelse eller et job - eller flere - inden, de vælger at satse på den her uddannelse. 

- Det her var lidt den sidste chance for at finde et sted til mine behov, siger den 20-årige Victoria Nellemann Paarup fra Jernved.

Hendes mål er en HF-uddannelse.  

Det er kommunerne - i dette tilfælde Esbjerg og Varde kommuner - der "visiterer" de unge til FGU-uddannelsen. 

FGU-eleverne Thomas Skovløber Hansen, Abdulaziz Fwakherji og Christopher Mariboe i gang med at tjekke dæktryk. Foto: Finn Grahndin

 

02:57 Luk video

   

 

 

 

 

Mest sete på tvsyd.dk