Nu bliver mink fra massegrave fyret af i Syd- og Sønderjylland

I dag modtager Energnist i Esbjerg og Kolding sine første mink-lastbiler, som de skal prøveafbrænde i anlæggene.

Tre læs døde mink ankommer til Syd- og Sønderjylland i dag. 

To af de tre læs pelsede kadavere skal forsøgsafbrændes ved Energnist i Esbjerg, mens det sidste læs skal til Kolding. 

Det sker, fordi fire millioner mink i al hast blev aflivet og gravet ned på militære områder ved Holstebro og Karup tilbage i november sidste år. Nu graves de op igen.

- Vi skal finde ud af, hvordan de reagerer, når de brænder. Altså om de brænder nemt eller svært, eller om der skal laves om i temperaturen eller luften, siger produktionschef ved Energnist i Kolding og Esbjerg, Jan Fletscher Hansen.

Jan Fletscher Hansen er produktionschef ved Energnist i Esbjerg og Kolding.
Jan Fletscher Hansen er produktionschef ved Energnist i Esbjerg og Kolding.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

13 affaldsanlæg landet over har budt ind på opgaven med at afbrænde millioner af mink. I Syd- og Sønderjylland drejer det sig om forbrændingsanlæg i henholdsvis Esbjerg, Sønderborg og Kolding.

Jan Fletscher Hansen understreger, at det vigtigste er, at der ikke må være restprodukter efter afbrændingen.

- Der må ikke komme en hel mink ud i den anden ende, når vi vi har haft det igennem anlægget. Vi skal være sikre på, at det er fuldstændigt forbrændt ligesom alt andet affald brænder, siger han.

Minkene har ligget i jorden i et halvt år, så der ikke længere skulle være en smitterisiko ved at tage de døde dyr op af jorden igen.

Faktaboks

  • Der er cirka fire millioner mink i grave. De vejer tilsammen omtrent 13.300 ton og er fordelt i grave på militære områder ved Holstebro og Karup.
  • Torsdag, fredag og lørdag er prøvedage, hvor der særligt er fokus på afbrændingen af mink. Ingen af de 13 affaldsanlæg fordelt over hele landet, der er med til at brænde mink, har erfaring med at brænde blandingen af mink, kalk, jord og salt.
  •  I slutningen af maj går arbejdet for alvor i gang i Nørre Felding ved Holstebro. Det ventes at tage cirka tre uger.
  •  I midten af juni begynder myndighederne at grave mink op i Karup og sende dem til forbrænding. Også det ventes at tage cirka tre uger.
  • Jorden under minkene i gravene skal også graves op og sendes til deponering for at mindske risiko for forurening. Derefter lægges der ny jord på.
  •  Først da bør lugtgenerne være væk.

Jord kan slukke ilden

Men torsdag er en prøvedag, og arbejdet går først for alvor i gang senere på måneden. Så i dag skal Energnist finde ud af, hvordan mink brænder bedst, og om de skal skrue på luft- eller temperaturstyrken.

De indledende øvelser med at opgrave de omkring 13.000 ton aflivede mink begynder med en prøveopgravning ved Nørre Felding, torsdag den 13. maj 2021.
De indledende øvelser med at opgrave de omkring 13.000 ton aflivede mink begynder med en prøveopgravning ved Nørre Felding, torsdag den 13. maj 2021.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix

Produktionschefen fortæller, at der ikke er den store forskel på, om der bliver brændt skrald eller mink af - også lugtmæssigt. 

Han er mere bekymret for jorden, der hænger på minkpelsen, for jord brænder ikke.  

- Jorden er også god til at slukke en ildebrænd, og vi skal holde gang i forbrændingsprocessen så vi er sikre på, at alt er brændt, siger han. 

Derfor vil Energnist i Esbjerg og Kolding bruge de næste par dage på at finde ud af, hvordan mink brænder bedst. 

Energnist i Esbjerg er et af anlæggene, der skal hjælpe med at brænde opgravede mink af.
Energnist i Esbjerg er et af anlæggene, der skal hjælpe med at brænde opgravede mink af.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Lugter som sædvanligt

Produktionschefen maner bekymringen for lugtgener i jorden, for forbrændingsanlægget lugter, som det altid har gjort - af skrald. 

- Den almindelige skraldebil lugter mere, end de her mink gør. Der er ingen lugt på nuværende tidspunkt, siger han. 

Arbejdet med minkopgravning og afbrænding skal være overstået i midten af juli.

Overblik over minksagen

  • Cirka 15,4 millioner mink blev i november 2020 slået ned som følge af en mutation af coronavirus blandt minkene.
  • Det var regeringens beslutning, at alle mink skulle aflives. Det blev blandt andet forklaret med en frygt for, at det muterede coronavirus kunne udgøre en trussel mod en kommende vaccine mod covid-19.


  • En del af de aflivede mink blev bortskaffet af virksomheden Daka, der normalt står for destruktion af dyr fra landbruget. Andre blev brændt på nogle forbrændingsanlæg.


  • Cirka fire millioner mink blev i perioden efter aflivningen nedgravet i gravrender ved to militærområder i Nørre Felding ved Holstebro og Kølvrå ved Karup. Det skyldtes, at myndighederne manglede kapacitet til afbrænding.


  • Nedgravningen af de mange mink vakte stor modstand i nærområderne, da man frygtede, at minkgravene kunne forurene grund- og drikkevand.


  • Et politisk flertal bestående af regeringen, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Frie Grønne besluttede 20. december, at de aflivede mink skulle opgraves seks måneder senere.


  • Til den tid udgør minkene ifølge en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium ikke længere en smitterisiko.

Torsdag 13. maj begynder arbejdet med at grave de første døde mink op.


  • Alle de døde mink, der tilsammen vejer mellem 10.500 og 15.000 ton, ventes opgravet og bortskaffet i midten af juli.


  • Fødevareministeriet anslog først, at det ville koste 80 millioner kroner at løse opgaven. Men man har for en sikkerheds skyld bedt Folketinget om en beløbsramme på 150 millioner kroner til at få klaret opgaven.

Kilder: Fødevareministeriet, Ritzau.