TV der bevæger dig

Nu er gamle Tyra på land efter 30 år i Nordsøen

Efter 30 år års gasproduktion i Nordsøen er Tyra-platformene nu alle taget ned og bragt i land i Frederikshavn, hvor de hugges op og gøres klar til genanvendelse..

Nedtagningen blev afsluttet, da den gamle Tyra Vest beboelses- og procesplatform ankom til Frederikshavn og mandag blev bragt til land. Foto: Total

Nedtagningen af platformene blev afsluttet, da den gamle Tyra Vest beboelses- og procesplatform ankom til Frederikshavn og mandag blev bragt på land, hvor genanvendelsen sker.

Nedtagningen vil skabe plads til det nye højteknologiske Tyra, der genåbnes i 2022 som et knudepunkt for dansk naturgas-produktion. 

Genopbygningen af Tyra er den største olie- og gasinvestering nogensinde i den danske Nordsø og koster 21  milliarder kroner. 

Nedtagningen af det gamle Tyrafelt bgyndte i juni, og siden da er mere end 30 løft blevet udført 225 kilometer ud fra Esbjergs kyst på Tyra-feltet.

Læs også Se videoen: Her fjernes den historiske Tyra-platform

De gamle Tyra-platforme er transporteret til genanvendelse i Frederikshavn og Vlissingen i Holland. I alt vejer de gamle platforme 50.000 tons svarende til syv Eiffeltårne.

Morten Hesselager Pedersen, projektdirektør for Tyra-genopbygningen. Foto: Total

Arbejdet med nedtagningen blev delt i to faser og udført af verdens største kranfartøj og verdens største konstruktionsfartøj.

I første omgang i juni blev  brøndhoved- og stigrørsplatformene  fjernet, med fokus på nøjagtighed og præcision for at sikre, at platformbenene kan genbruges i det nye Tyra.

Den anden fase, som netop er afsluttet, krævede enorme hestekræfter for at løfte de to hovedplatforme, hvor den tungeste Tyra Øst alene svarer til  vægten af to Eiffeltårne.

-  Mere end 95 procent af de originale platforme genanvendes, ligesom vi genbruger platformbenene i det nye Tyra, der er designet til at reducere klima- og miljøpåvirkningen markant. Nu kan vi  se frem mod ankomsten af de nye højteknologiske Tyra-platforme i Nordsøen. Det er her, vi starter det store installationsarbejde, der i høj grad afhænger af vores mange lokale partnere i Esbjerg, siger Morten Hesselager Pedersen, projektdirektør for Tyra-genopbygningen.

Tyra-feltet

  • Total er Tyra-feltets operatør på vegne af DUC – et partnerskab mellem Total (43,2 procent), Noreco (36,8 procent og Nordsøfonden (20 procent. 
  • En genopbygning af Tyra-feltet er nødvendig på grund af naturlig nedsynkning af kridtreservoiret efter mange års produktion, som har ført til, at platformene er sunket ca. fem meter over de seneste 30 år. Dette har reduceret afstanden mellem havet og platformenes dæk.  
  • Tyra er Danmarks største naturgasfelt, og feltet er center for forarbejdning og eksport af mere end 90 procent af naturgassen produceret i den danske Nordsø. Produktion og eksport fra feltet blev midlertidigt lukket i september 2019. 
  • Genopbygningen af Tyra-feltet omfatter tre hovedelementer: nedtagning samt genanvendelse og bortskaffelse af de gamle Tyra-platforme; Genbrug og 13 meters forlængelse af de nuværende platformben på seks platforme, som vil få nye overdele (topsites); samt en helt ny procesplatform og en helt ny beboelsesplatform. 
  • Det ventes, at Tyra vil nå en topproduktion svarende til 60.000 tønder om dagen efter 2022, hvilket repræsenterer naturgasforbruget svarende til 1,5 millioner danske husstande. 

 

Mest sete på tvsyd.dk