Nu skal flygtninge tage fat i landbruget

Jysk Landbrugsrådgivning og Esbjerg Kommune sender nu flygtninge i praktik hos landmænd. 10 er allerede kommet i gang.

Der skal malkes og muges ud. Der skal høstes og så.

 Landmændene har en travl hverdag, men inden længe får de nogle ekstra hænder på gårdene. 10 flygtninge er nemlig blevet sendt i praktik hos landmænd i Esbjerg Kommune som led i en social indsats for integration.

Og en af de flygtninge, som nu er kommet et godt stykke ud på landet er Farhad Issa Karo fra Syrien, der har været i Danmark i 11 måneder, og som ikke tidligere har arbejdet i landbruget.

- Det er rigtig fint, at jeg arbejder her. Jeg kan godt lide det hele: At køre traktor, at passe kørerne og være sammen med de andre arbejdere, siger Fahrad Issa Karo.

Niels Tobiasen, der ejer gården, hvor Fahrad Issa Karo arbejder, er også glad for den nye arbejdskraft.

- Det er vigtigt, at de kommer ud og laver noget, og at de bidrager til vores samfund. Jeg synes, han gør det rigtig godt. Han er lærenem, han vil det gerne, og så er han også stabil, siger Niels Tobiasen.

Det er et samarbejde mellem Jysk Landbrugsrådgivning og Esbjerg Kommune, der nu sender flygtninge i arbejde i landbruget, og her er de også begejstrede for initiativet indtil videre:

Mange af landbrugene er familiedrevet, og der har man jo en god arbejdsånd.  Og man har jo andre medarbejdere, nogen er jo også udlændinge, man har en god kemi med arbejdsgiveren, og man har et nært familieforhold, som jeg tror, er vigtigt at formidle videre til flygtninge, siger Bente Bendix, der er socialkonsulent fra Jysk Landbrugsrådgivning og fortsætter:

- Så får de en fornemmelse af det at være dansker, og hvordan man lever i Danmark.

Idéen med at bringe flygtninge i kontakt med landbruget kaldes ”social farming” og bygger på erfaringen om, at dyrepasning og arbejde med afgrøder er livsbekræftende.

Jysk Landbrugsrådgivning håber på, at forsøget spreder sig til andre kommuner i hele landet.