Ny aftale sikrer ti millioner til at uddanne jurister i Esbjerg

Et bredt flertal i Folketinget har fredag lavet en aftale om at sende i alt 22 millioner kroner til Syd- og Sønderjylland - fem nye uddannelser reduceret til fire.

Efter mange års kamp er der endelig lys forude for at få jurauddannelsen til Esbjerg.

Et bredt flertal i Folketinget har fredag lavet en uddannelsesaftale, hvor der er afsat ti millioner kroner til at etablere jurauddannelsen i Esbjerg i perioden frem til 2026.

- Glad for at det nu er endeligt bekræftet og politisk vedtaget, at jura skal til Esbjerg. Uddannelsen kan tilrettelægges på en måde, så der kommer et samspil mellem selve uddannelsen og de arbejdsgivere, der har brug for jurister, siger Erling Petersson, leder af Education Esbjerg.

Erling Petersson fra Education Esbjerg er meget tilfreds med, at jurauddannelse i Esbjerg er en realitet.
Erling Petersson fra Education Esbjerg er meget tilfreds med, at jurauddannelse i Esbjerg er en realitet.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Antallet af studiepladser er endnu ikke fastlagt. Næste skridt er nu, at Syddansk Universitet (SDU) sender en ansøgning om jura i Esbjerg til Uddannelses- og forskningsministeriet.

SDU har ingen kommentarer for nuværende, men oplyser, at man har brug for at finde ud af, hvad det konkret betyder for universitetet.

Fem blev til fire

Foruden jura er der i aftalen besluttet at etablere tre andre uddannelser i Syd- og Sønderjylland:

  • Fredericia: Maskiningeniør (afsat tre millioner kroner)
  • Haderslev: Ergoterapeut (afsat seks millioner kroner)
  • Sønderborg: Maskinmester (afsat tre millioner kroner)


I slutningen af maj lancerede S-regeringen udspillet "Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund", hvor også uddannelsen til fysioterapeut i Horsens indgik. Den uddannelse er der dog ikke fundet et flertal for på Christiansborg.

Flere uddannelser på vej

Ud over de fire nye uddannelser i Syd- og Sønderjylland er der i aftalen også sat penge af til yderligere nye uddannelser i aftalen. Det drejer sig om nye it-uddannelser i Vejle og en ny teknisk uddannelse i Tønder.

- Jeg har selv arbejdet for, at vi fik Tønder med i aftalen. Det skal besluttes i en ny runde drøftelser senest næste sommer. Det understøtter industrien dernede, der kun kan vokse endnu mere, hvis der er adgang til kvalificeret arbejdskraft. Det vil et bedre uddannelsestilbud i området understøtte, siger Jesper Petersen, politisk ordfører for Socialdemokratiet.

Uddannelsesaftalen er indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet og Kristendemokraterne. De Radikale og Liberal Alliance er ikke med i aftalen.