Ny brintfabrik på vej: Skaber mellem 200 - 300 nye job

Et stort schweizisk selskab vil opføre Europas største brintfabrik i Esbjerg. Den skal være med til at gøre Esbjerg Kommune til et centrum for grøn energiproduktion. Forventningen er, at det skaber flere hundrede nye job.

Det schweiziske selskab H2 Energy Europe har mandag offentliggjort, at det vil bygge et såkaldt Power-to-X anlæg i Esbjerg.

Anlægget skal omdanne strøm fra havvindmøller til brint, som blandt andet kan bruges til at drive lastbiler.

Selskabet har købt en 11 hektar stor grund i Veldbæk ved Esbjerg, og efter planen skal brintfabrikken stå klar i 2024. Det nye anlæg forventes at skabe 200 til 300 arbejdspladser. Det oplyser Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

- Nu har to store internationale spillere valgt Esbjerg til, og det skyldes til dels, at vi i mere end et årti har været førende i udskibning af havvindmøller. Esbjerg er godt på vej til at blive centrum for grøn energi, hvilket er med til at styrke Esbjergs position som dynamo for den grønne omstilling, siger Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune, i meddelelsen.

To store anlæg på vej

Med mandagens offentliggørelse har to store energiselskaber meddelt, at de vil bygge store Power-to-X anlæg i Esbjerg området. 

Den andet anlæg der er på vej, kan både lave ammoniak og brint, men satser på ammoniak i første omgang, Det skal bruges som gødning til landbruget

Planerne fra det schweiziske energiselskab bliver også hilst velkommen af Klima, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

- Fra fiskeri og olieindvending er Esbjerg hastigt på vej mod en fremtid, der er med til at sætte en streg under Danmark som en grøn stormagt. Nye grønne brændstoffer og brint er afgørende for fremtidens grønne samfund -ikke kun i Danmark, men også Europa og verden over, siger Dan Jørgensen (S).

Onsdag i sidste uge blev første spadestik taget til en brintfabrik i Fredericia. Det skal stå færdigt i sommeren 2022 og blev også præsenteret som det største i Europa.

Det kommende anlæg i Esbjerg forventes dog at blive en del større.

Mere om brint

Se i videoen hvordan vind bliver til brint.